Historische viering Chinees Nieuwjaar
19 Feb 2015, 00:00
foto
De laatste voorbereiding wordt getroffen in de KKF-hal voor de gezamenlijke lunch tijdens de nationale viering Chinees Nieuwjaar. (Foto: Ranu Abhelakh)


‘Dankjewel Suriname, wij zijn hier om verder met het volk te werken en het land op te bouwen’ is de centrale boodschap tijdens de eerste nationale viering van het Chinees Nieuwjaar op het KKF-beurs terrein. Het wordt een historische viering voor Suriname, zegt Allan Cheng Kwok Shung voorzitter van Suriname Chinese United Association (SCUA) aan Starnieuws.

De toekenning van een permanente nationale vrije dag ziet de SCUA als erkenning voor het bestaan van Chinezen als één van Surinames etnische groepen en deel van de Surinaamse bevolking. “Jarenlang keken wij toe hoe andere groepen hun nationale dag vierden. Het heeft voor ons 161 jaar geduurd, maar wij zijn geduldige mensen.” Behalve de permanente nationale dag, is het ook de eerste keer dat de veertien SCUA-Chinese verenigingen gezamenlijk een lunch, feestmaal houden voor hun leden en gasten. De Chinese Ambassade te Paramaribo treedt op als mede-gastheer. “Zij hebben ons organisatorisch en financieel ondersteund.” De dag begint met een lunch voor genodigden en personen die een tafel hebben gekocht. Eerst formele toespraken, daarna donaties aan sociale instellingen, gevolgd door de lunch zelf.

Traditie en nieuwe gebruiken
Met de gezamenlijke viering via de SCUA vervalt dit jaar een gevestigde traditie van de drie oude Surinaamse Chinese verenigingen. Jaarlijks bezochten bestuursleden van Kong Ngie Tong Sang, Chung Fa Foei Kon en Fa Tjauw Song Foei elkaar in de ochtend voor persoonlijke felicitatieboodschappen, wierook branden of thee drinken. Hierna trok men vervolgens naar de eigen vereniging voor de lunch of diner met ambassade mensen, regering- en overheidsvertegenwoordigers, politici, bedrijfsleven, vrienden, familie en leden. “Ja, we zien elkaar dit jaar pas bij KKF”, zegt Cheng.

Ook voor de politieke arm NPS-Fa Tjauw is de gezamenlijke viering een nieuw gebruik, zegt waarnemend voorzitter Arthur Tjin-A-Tsoi. “Het is de eerste keer en een bijzondere dag.” Jarenlang heeft deze organisatie het Chinees Nieuwjaar gevierd met politieke en zakelijke vrienden, familie en achterban, waarvan het leeuwendeel zit in de Sociaal Culturele Vereniging Chung Tjauw (lid SCUA). “Ik denk dat het nationale belang en het nationale feest boven alle politieke belangen uitsteekt. Wij staan voor eenheid en niet voor versplintering.”
De lunch donderdag wordt bereid door de keukens van Chi Min, Palm Palace en Bamboo Green Garden, zegt Cheng. “Wij verwachten iets meer dan 2400 personen en het is een hele organisatie.” Volgens Stephen Tsang, SCUA-secretaris zullen er zes Cantonese/Hakka gerechten worden geserveerd, conform het traditioneel nieuwjaarsmenu van Fa Tjauw Song Foei, geleid door Cheng zelf. Voor de ‘nieuwe’ (regionale) Chinese verenigingen binnen SCUA, is het menu op deze feestdag even wennen.

“Chinees Nieuwjaar betekent: naar huis gaan en met de familie dumplings eten”, zegt Sally Wang van de Fujian Handelsvereniging. “Hakka eten is iets zoutig, zwaarder en gekruid, vergeleken met wat wij in het Noorden kennen.” In Suriname heeft Wang geen familie, en laat zij zich jaarlijks omringen door verenigingsleden en collega’s. De gezamenlijke viering staat voor Fujian in het teken van samenzijn en cultuur delen met Surinamers. “Wij zijn zo blij met deze gezamenlijke viering, ver van huis, maar toch samen.”

Temple fair
Na de lunch wordt de ‘Temple Fair’ om 15.00 uur geopend voor het grotere publiek. In een kleine culturele optocht op het terrein, zullen de deelnemers aan de ‘beurs’, de leeuwen en draak volgen naar het podium. In de rij van verschillende podiumkunsten, staat ook de ‘Chongqing Acrobatic Arts Troupe’, speciaal overgekomen uit China met een kort optreden. Bezoekers kunnen bij ruim vijftig stands terecht voor Chinese gerechten, snuisterijen of een foto in Chinees kostuum maken. Volgens Tsang krijgen alle kinderen een kleinigheid van de organisatie en wordt de viering afgesloten met een vuurwerkshow.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May