Inhoudsanalyse: Link medium eigenaar en berichtgeving
15 Feb 2015, 02:00
foto
Politieke organisatie naar negatieve toon van redactionele en ingezonden berichten.


De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) is de enige politieke partij waarover in alle redactionele en ingezonden berichten van de drie ochtendbladen een positieve of neutrale toon is vastgesteld. De drie kranten hebben ook met elkaar gemeen gehad dat de toon van de redactionele berichten over de A Combinatie (AC) overwegend negatief was, terwijl die van de ingezonden berichten overwegend positief/neutraal was. Dit tonen onderzoeksresultaten in het rapport ‘Redactionele en ingezonden berichten in de verkiezingsstrijd van 2010’, van hoogleraar Jack Menke.

Het rapport is onderdeel van de Inhoudsanalyse van dagbladen, waarbij dit keer andere genre berichten zijn beoordeeld op positieve/neutrale of negatieve toon. Tussen 1 april en 25 mei 2010 zijn in totaal 277 berichten gepubliceerd over 9 politieke organisaties in Dagblad Suriname (DBS), de Ware Tijd (dWT) en Times of Suriname (ToS). Van de 277 berichten die verschenen, waren 105 redactionele artikelen, waarvan 63,8% een negatieve toon hadden. Terwijl van de 172 ingezonden artikelen 57% een positieve toon bleek te hebben. “Behalve karakteristieken van de politieke organisatie en de publieke opinie bleek de politieke of ideologische kleur van het medium van invloed op de toon in de berichtgeving”, concludeert Menke. Tijdens de Masterclass Verkiezingen Suriname heeft hij de onderzoekresultaten besproken met de cursisten.

Koploper AC negatieve toon
In DBS verschenen in die 7 weken 26 redactionele artikelen en 88 ingezonden stukken. De ToS publiceerde 41 redactionele en 45 ingezonden artikelen en in dWT verschenen 38 redactionele en 39 ingezonden berichten.
De drie kranten hebben totaal 21 redactionele en 29 ingezonden stukken gepubliceerd over AC. “De verschillen in de toon van ingezonden en redactionele berichten over de ACombinatie konden, naast de invloed van de redactie van dagbladen, ook worden verklaard uit de negatieve beeldvorming als gevolg van de vele perikelen rond deze politieke organisatie tijdens de campagnevoering.” De Mega Combinatie (MC) is in 17 redactionele en 38 ingezonden berichten in drie dagbladen besproken, waarvan leeuwendeel van beide een negatieve toon had. “Het is opvallend dat in de Times of Suriname de toon over de Mega Combinatie (of één van de partijen in deze combinatie) voor 100% negatief was.”

Relatie eigenaar en berichtgeving
Menke concludeert dat in de Times ingezonden en redactionele artikelen over de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) duidelijk toont “dat de relatie tussen eigenaar van dit dagblad en het bekleden van een topfunctie in de BVD van invloed was op de positieve toon in de berichtgeving over deze politieke organisatie”. In ToS heeft hij gemerkt dat vooral de redactionele berichtgeving over BVD-tegenstanders: MC, NF en AC veel vaker een negatieve toon had.
Over de Volks Alliantie verschenen 11 redactionele en 23 ingezonden, waarvan iets meer dan helft van beide soorten artikelen een negatieve toon had. Deze combinatie kreeg de meeste negatieve toon (75%) via redactionele stukken in dWT en via ingezonden stukken (66,7%) in ToS.

Het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF) was onderwerp van 79 van de redactionele en ingezonden berichten. Zowel in dWT en ToS was de toon van de meeste redactionele en ingezonden stukken overwegend negatief. In dWT had 72.7% van de redactionele en 62.5% van de ingezonden berichten een negatieve toon over het NF of een partij binnen deze combinatie.
Behalve naar de bevindingen uit 2010, is tijdens de Masterclass globaal gekeken naar de toonzetting van dezelfde kranten op weg naar de komende verkiezingen. Zo viel het Menke op dat de ToS na de 2010 verkiezingen geen redactionele artikelen meer schrijft. Inhoudsanalyse is in Suriname vrij onbekend en wordt nauwelijks toegepast, zegt hij. Het is te vergelijken met ene opinie peiling, in plaats van personen interviewen, bekijk je berichten.

Het rapport, in mei 2012 gepubliceerd in het digitaal tijdschrift ‘Academic Journal of Suriname’ met ook de onderzoeksmethoden, is te lezen op de website www.adekusjournal.sr.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May