Analyse: Berichtgeving DOE positief, AC en VA negatief
14 Feb 2015, 22:30
foto
Dagblad naar gemiddelde score op de toon van het bericht per politieke combinatie.


Een inhoudsanalyse op de berichtgeving van vier Surinaamse dagbladen heeft uitgewezen dat in 2010, de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in alle vier kranten de meest positieve toon had. De berichtgeving over de A Combinatie (AC) en de Volks Alliantie (VA), hadden de meest negatieve toon. Ochtendblad de Ware Tijd (dWT) springt eruit met de meest negatieve toon over deze twee combinaties. Terwijl de berichtgeving over de Mega Combinatie (MC), gevolgd door het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF) het negatiefs was in Times of Suriname (ToS).

Dit hebben Jack Menke en Rachida Norden geconcludeerd in hun rapport ‘Inhoudsanalyse verkiezingen van 2010 in Suriname: een kwantitatieve analyse van de berichtgeving over de politieke organisaties in vier dagbladen’. Tijdens de Masterclass Verkiezingen Suriname, zijn de onderzoekers ingegaan op hun analyse. Zij hebben de berichtgeving in Dagblad Suriname (DBS), dWT, De West (DW) en ToS, in de periode 1 april tot en met 25 mei 2010, geanalyseerd op de toon van de geschreven tekst. In totaal zijn 1445 berichten gepubliceerd in het kader van de mei-2010 verkiezingen. “Met de toon van het bericht wordt bedoeld zowel de manifeste als de inherente inhoud van het bericht dat een bepaalde lading heeft. Deze kan positief, negatief, neutraal of onduidelijk zijn”, schrijven zij in het rapport. Naast berichten, hebben zij ook gekeken naar advertenties, foto’s, cartoons, redactionele en ingezonden artikelen.

Positieve toon
In 2010 hebben vijf politieke combinaties en vier individuele partijen deelgenomen aan de verkiezingen. Van de 1445 berichten, publiceerde DBS alleen al 469 artikelen, dWT 465, ToS 359, terwijl het avondblad DW het kleinste aantal van 159 had. Naast de frequentie, is ook gekeken naar welke krant de naam van de organisatie in de kop (titel) gebruikt en wat de toon daarvan is. “ Je vindt in de koppen waarde oordelen over de organisaties terug”, zegt Menke.

Het onderzoek wijst uit dat er grote verschillen zijn in het totaal aantal berichten per politieke organisatie. “Vergeleken met andere partijen/combinaties valt de berichtgeving over DOE op met een positieve toon in 52.7% van de berichten”, 45.2% was neutraal en 2.2% negatief. De positieve toon kwam het meest voor in DW en dWT. De politieke combinatie NF had voor 39,3 % ook een positieve toon in de vier kranten, gevolgd door de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD) met 34,9%, MC met 18,9%, VA met 17,3% en AC met 9,2%.

Opvallend BVD berichtgeving in ToS
Over de positieve toon BVD: “Opvallend is de zeer positieve berichtgeving over de BVD in de Times of Suriname met een positieve toon in 71.8% van de berichten.” De onderzoekers citeren een passage uit een artikel met als kop ‘Dilip Sardjoe doet Brokopondo keiharde beloftes’. “Met name speelt in dit bericht de directe relatie tussen de eigenaar van het dagblad de Times of Suriname en de voorzitter van de BVD in de persoon van Dilip Sardjoe, die bepalend is voor de positieve toon.”

Volgens de onderzoekers hebben de toonverschillen te maken met factoren op het niveau van de politieke organisaties van invloed: aard, stijl, issues van de politieke organisaties, perikelen of incidenten tijdens de campagnevoering. “(…) ook invloeden op het niveau van het medium, zoals de directe of indirecte relatie tussen eigenaren van dagbladen en het bekleden van hoge posities in de partijbesturen, en de (ideologische) voorkeuren van journalisten of het management.”

Invloed media
De onderzoekers hebben geen link gemaakt met de toon van de berichtgeving en de uitslag van de verkiezingen. Wel geven ze in hun rapport aan dat zij het belangrijk achten om de analyse van de schrijvende pers in de aanloop naar de verkiezingen van 2010 in een bredere context van campagnevoering te plaatsen. De invloed van de radio en televisie op grotere delen van de kiezers mag hierbij niet worden onderschat. In dit licht moet het gering aandeel van berichten (vooral koppen van berichten) van de MC worden gezien. “Deze combinatie kwam in de verkiezingen van 2010 als grootste politieke organisatie uit de bus en had als zwaartepunt in haar mobilisatie de radio en televisie”, schrijven zij.

Menke heeft aangegeven dat het om een kwantitatieve analyse ging. Het rapport is gepubliceerd in het digitaal tijdschrift ‘Academic Journal of Suriname’ in mei 2011. Menke, hoogleraar Sociale Wetenschappen in een multi-etnische samenleving met bijzondere aandacht voor Methoden en Technieken, is verbonden aan het Institute for Graduate Studies & Research. Tijdens de analyse periode in 2010, was Norden onderzoeker verbonden aan de leerstoel van Menke. “Je leest elke dag de krant, maar pas als je de artikelen en koppen gaat analyseren let je op woordgebruik en vallen dingen je op, zoals het subtiele sarcasme”, zegt Norden over haar onderzoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May