Eind maart alle aangiftes douane elektronisch
14 Feb 2015, 20:30
foto
De douaneleiding vrijdag op een persconferentie. Tweede van rechts, Ruben Mendoҫa, inspecteur Invoerrechten en Accijnzen. (Foto: Raoul Lith)


De douane in Nickerie en Paramaribo zijn volledig overgestapt op het Asycuda World System waarbij de aangifte elektronisch wordt verricht. Ruben Mendoҫa, inspecteur Invoerrechten en Accijnzen, deelt mee dat de overgangsfase tot eind maart duurt. Dan zal bij de douaneposten op Zanderij, Zorg en Hoop en Albina ook geen papierwerk meer aan te pas komen.

In Nickerie, is een jaar lang proef gedraaid met het direct trailer input (dti), een module van het Asycuda World System. De pilotfase is met succes gedraaid, zegt Mendoҫa. Het ligt in de bedoeling om alle posten eind maart digitaal te laten opereren.55 ambtenaren en andere instanties getraind in het werken met het systeem.

Betere controle
Het dti-systeem is gebruikersvriendelijk, makkelijk toegankelijk, transparant en efficiënt. Hierdoor is ook de controle veel beter geworden. “Het is een heel geavanceerd systeem dat de mogelijkheid biedt om op moderne wijze administratieve handelingen bij de aangifte van goederen via internet af te handelen.” De douane expediteur kan met deze module vanuit elke locatie elektronisch aangifte doen. Er kan vanuit het internet worden ingelogd in het systeem en daar kan input gegeven worden over onder andere de invoer, uitvoer en doorvoer van goederen.

Mendoҫa benadrukt dat via het systeem de douane veel efficiënter kan werken omdat de communicatie met de handel veel concreter is en nu digitaal vastgelegd is. Verder staat het systeem garant voor complete en zuivere statistieken. De douane kan alle processen digitaal volgen en de controle op de afgifte, invoer en uitvoer kan nu vanuit verschillende locaties plaatsvinden. Ook is er een risicoanalyse systeem in verwerkt waardoor de lading voor controle wordt geselecteerd volgens vooraf gestelde criteria.

Kinderziektes worden aangepakt
Mendoҫa erkent dat er kinderziektes zijn, maar dat er elke dag wordt gekeken op welke wijze deze kunnen worden opgelost en het systeem te verbeteren. Dit lukt volgens hem goed. De douane inspecteur legt uit dat het vooral gaat om gewenning van beide kanten, zowel bij de douane ambtenaren als bij de douane expediteurs. Men was vroeger gewend om op papier te werken en nu moet de aangifte elektronisch gedaan worden in het systeem. Wanneer onvolledige informatie wordt ingevuld, zal het systeem aangeven dat er iets niet klopt.

Verhoogde inkomsten zijn reeds te merken sinds de invoering van het systeem op2 februari. Mendoҫa wil dit nog niet toeschrijven aan het werken met het nieuwe systeem. Vanaf 1 januari zijn er enkele maatregelen doorgevoerd, waaronder het stopzetten van faciliteiten aan de handel voor spoedzendingen. Met een schriftelijke aanvraag en het stellen van een garantieverklaring van een erkende bankinstelling, kon de importeur over de goederen beschikken. Dat is teruggedraaid omdat de gegevens pas achteraf in het systeem werden ingevoerd. Alle data over import en export moeten nu vooraf ingevoerd worden voordat men over zijn goederen kan beschikken.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May