Middelbare school Saramacca formeel geopend
13 Feb 2015, 17:05
foto
Minister Ashwin Adhin en raadsadviseur Jules Wijdenbosch verrichten samen met de directeur van de middelbare school Maho de officiële opening.


Onder grote belangstelling werd vandaag de eerste middelbare school in het district Saramacca formeel geopend. Sedert januari 2015 volgen er 41 scholieren van het havo en vwo er les. Vrijwel alle sprekers maakten er gewag van dat VOS-scholieren nu niet meer om vier uur ’s morgens hoeven op te staan om tegen vijf uur op de bus te wachten, die hen naar Paramaribo moet vervoeren om les te volgen. Nu zij meer uren overhouden, kunnen zij die aan hun schoolwerk besteden en zich tot het uiterste inzetten om als vos-Saramacca de beste resultaten te behalen.

Districtscommissaris Laksminarain Doebay van Saramacca sprak, evenals onderwijsdirecteur Robert Peneux, de hoop uit dat de leerlingen afstuderen en opgroeien tot volwaardige burgers in de maatschappij, die in staat zullen zijn om eens de leiding van het land te kunnen overnemen. Peneux zei de door een ouder uitgesproken wens voor een vervolgopleiding zeker te zullen bestuderen, maar voegde er gelijk aan toe er alleen achter te staan als hij de opleiding kan bemensen met volwaardige krachten.

Volgens minister Ashwin Adhin is al het geld dat gestopt is in de bouw van de middelbare school alleszins de moeite waard. Gekeken wordt naar de mogelijkheid om ook avondhavo en –vwo te doen verzorgen op Saramacca, zodat nog meer mensen alsnog hun diploma kunnen halen. Adhin zei dat ook wordt nagegaan in hoeverre de universiteit naar de gemeenschap in het district kan worden gebracht, zeker nu de mogelijkheid van digitaal colleges volgen bestaat.

Terrein Chitan
Het terrein waarop de school staat, ruim 2 hectare groot, is door het DNA-lid Diepakkoemar Chitan van de Pertjajah Luhur (PL) ter beschikking gesteld. Hij is trots op deze mijlpaal, omdat hij de gemeenschap van Saramacca had beloofd om nog vóór de verkiezingen de middelbare school een feit te laten zijn. Chitan heeft in zijn toespraak ook aangegeven een stuk terrein naast de school ter beschikking te stellen als voetbalterrein, omdat de studenten na hard studeren ook recht hebben op ontspanning. Het enige wat hij vraagt is dat de school het sportterrein zelf onderhoudt.

Zijn collega Frits Moesafirhoesein van de Nationale Democratische Partij (NDP) kaartte aan dat in eerste instantie niemand een terrein kon aanwijzen dat groot genoeg was om een school op te zetten. Na lang zoeken bleek Chitan bereid het terrein af te staan ten behoeve van de school. Na een gesprek met het ministerie van Openbare Werken bleek het stuk perceel toch te klein en moest er nog een stuk bij. “Chitan heeft gelijk een toezegging gedaan. Het getuigt van visie om zo een groot stuk terrein af te staan aan OW. Ik heb hem gezegd: ‘Als jij en ik niet meer in de politiek zitten, kunnen we er op terugkijken dat we iets goeds hebben achtergelaten voor de jeugd van Saramacca, want deze school gaat blijven bestaan", stelde Moesafirhoesein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May