Mahashivaratri-de relevantie van een eeuwenoud festival
16 Feb 2015, 11:00
foto


(Aangeboden)

In 2015 valt 17 februari op de 14e dag van de laatste maand van de Indiase kalender. In de hele wereld, baden volgelingen van Shiva vroeg na het opstaan, voeren ceremonies van aanbidding uit, vasten de hele dag en blijven de hele nacht wakker om te chanten en te zingen. Ze vieren het feest van Mahashivaratri of de Grote Nacht van Shiva, de Grote God. Op deze dag van religieuze betekenis, zoals dat bij festivals altijd het geval is, wordt een grootheid, die ooit iets deed of iets groots dat zich ooit heeft voorgedaan, herdacht.

Met het verstrijken van de tijd zijn aanwijzingen over dit wezen en deze gebeurtenissen alleen in de vorm van legendes nagelaten. Dergelijke aanwijzingen leggen, net als legendes en Bijbelse verhalen van alle geloofstradities, de nadruk op tijdloze en universele spirituele waarheden die significant zijn voor alle mensen overal.

Van welke betekenis kan dit festival zijn voor ons, die leven op deze derde dinsdag in februari 2015? Hoewel de ruimte in deze kolom geen volledige beschrijving van de legendes toestaat, beschrijven ze in wezen de komst van God. De naam Shiva heeft in beginsel drie betekenissen: Punt, Zaad, en de ' Ene die een ieder voordeel brengt'. De Upanishads beschrijven Shiva als 'minutieus klein', Degene die, te midden van de chaos de wereld herschept; het Welwillende Wezen van wie door hen die Hem kennen, eeuwigdurende vrede wordt verkregen. Deze Grote God verschijnt als het middernacht, pikdonker is, in de duisternis die onwetendheid, onrecht, ongelovigheid, chaos en geweld symboliseert. In een legende, manifesteert Hij zich als een eindeloze vorm van licht, waarmee Hij van Zichzelf bewijst meer onbeperkt te zijn dan welk ander wezen dan ook. Dit komt overeen met Gods verschijning als Licht in vrijwel alle geloofstradities en verwijst naar Zijn onbeperkte capaciteit voor liefde, waarheid en wijsheid.

Legendes geven aan, dat Hij wonderen doet wanneer Hij verschijnt. Hij schenkt bevrijding van het lijden aan een ziel die Hem zelfs onbedoeld aanbidt, wat aangeeft hoe gemakkelijk hij te behagen is; Hij redt de wereld door het gif op te drinken waarmee het bijna overspoeld raakt; Hij brengt het leven gevende water van de Ganges, de rivier van wijsheid, naar een uitgedroogde, gevoelloze aarde.
Hij huwt Parvati, hetgeen symbolisch staat voor Gods hereniging met zielen, die opnieuw tot leven kwamen na de verwoesting die volgde, toen ongeloof en belastering van God hun hoogtepunt bereikten. We leven vandaag de dag, zelfs in dit relatief rustige, mooie stedelijke milieu- in donkere, verraderlijke tijden.

Het is een goede dag om ons te reinigen van egoïsme en hebzucht door innerlijke eenvoud en vrijgevigheid te ontwikkelen; een bijzonder goede dag om onze zegeningen te tellen en ons te onthouden van woede, arrogantie en verlangens. Alhoewel het erop lijkt dat de wereld overspoeling door vergif nabij is, laten we niet vergeten dat de nacht vlak voordat de dageraad aanbreekt, het donkerst is. Laten we mediteren over het verlossende Licht van waarheid, liefde en barmhartigheid en bidden voor de komst van het Zaad van wijsheid. Samen kunnen we vrede opeisen van het Welwillende Wezen- ons eraan herinnerend dat God de goede intentie beloont, zelfs onbedoelde pogingen van een oprecht hart om 'wakker' te blijven.

Brahma Kumaris spirituele organisatie

Op donderdag 19 februari zullen de Brahma Kumaris deze bijzondere gebeurtenis herdenken. Graag nodigen zij de gemeenschap uit voor een gevarieerd programma in de Congreshal, om 18.00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May