VS-fonds voor bewustmaken rol burgers in democratie
12 Feb 2015, 06:00
foto
Aanvankelijk was de sluitingsdatum voor de indiening van de projecten 1 februari maar die datum is nu verschoven naar eind van de maand.


Op weg naar de verkiezingen in mei, biedt de Amerikaanse ambassade te Paramaribo fondsen aan, via het ‘Suriname Active Citizenship Small Grants Program’. De subsidie is voor Surinaamse organisaties die jongeren bewustzijn willen bijbrengen in hun rol en verantwoordelijkheid als actieve burgers binnen een democratie. “Niemand wordt geboren met de wetenschap wat democratie is en hoe deze gezond te houden”, zegt Melissa Quartell, Public Affairs Officer.

Via een open competitie kunnen onder meer ngo’s, buurtorganisaties en het maatschappelijk middenveld tot eind deze maand projecten indienen tot US$ 3.000. De voorstellen moeten gericht zijn op personen, ongeacht hun politieke neigingen en hoeven niet eens te handelen over ‘het stemmen’, geeft Quartell aan. Actieve burgerparticipatie omvat meer aspecten, dan alleen stemmen, “als in dialoog gaan, geïnformeerd blijven tussen verkiezingen in en betrokken zijn in vraagstukken die belangrijk zijn voor jou als burger.” De doelgroep is jongeren in de verschillende districten, tussen 18 en 25 jaar, met name de ‘first-time voters’. Deze jongeren hebben de leeftijd bereikt waar ze actief kunnen participeren in een democratie. “Het gaat dus niet om beïnvloeding van hun stem, maar om het vaststellen dat zij nieuw zijn binnen het democratisch proces.” De overige jongeren waren misschien bij de vorige verkiezing al stemgerechtigd, maar net als in de VS houden niet alle jongeren zich hiermee bezig, “wij zien dit fenomeen wereldwijd”.

De ambassade is zich ervan bewust dat er al Surinaamse organisaties zijn, die zich bezighouden met burgerparticipatie en jongerenwerk. Volgens Quartell kan er altijd meer gedaan worden en heeft haar afdeling daarom in dit verkiezingsjaar een deel van het werkbudget vrijgemaakt om democratie projecten te doen. “Het klein subsidieprogramma is juist bedoeld om die organisaties te ondersteunen in hun werk.” Naast hun bestaande projecten kunnen zij additionele fondsen krijgen om onder jongeren een cultuur van betrokkenheid en interesse te ontwikkelen in algemeen belang. Bij de subsidieaanvraag zit een Amerikaans element gekoppeld, als het betrekken van een Amerikaanse gastspreker of gebruik van lees- of filmmateriaal. Dit element geldt ook bij andere ambassadeprojecten. Bijvoorbeeld in cultuurprojecten worden Amerikaanse musici gehaald en er vindt er uitwisseling plaats met Surinamers. “Het is in wederzijds voordeel.”

Inmenging en beïnvloeding
Quartell onderstreept dat de Amerikaanse ambassade geen verkiezingsprogramma uitvoert in Suriname. Het ‘Suriname Active Citizenship Small Grants Program’, en het lopende democratie film festival zijn beide onderdeel van hun democratieprogramma. “We zeggen organisaties niet dat wij willen dat zij A, B, C moeten uitvoeren. Wij bieden alleen subsidie aan voor hun eigen projecten over dit onderwerp.”

De Public Affairs Officer weet dat men hun democratieprogramma, er Surinamers zijn die de ambassade beschuldigen van inmenging en beïnvloeding, “dat is absoluut niet onze intentie, maar mensen zij vrij om het te interpreteren zoals zij dat willen. Wij doen wereldwijd projecten ter ondersteuning van democratische instituten.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May