Wat je doet, doe dat goed!
11 Feb 2015, 17:00
foto


“De Nationale Assemblee heeft eensgezind de 'Advocatenwet' maandag met algemene 37 stemmen aangenomen. Alle fracties en de regering zijn het met elkaar eens dat met de aanname van deze wet de kwaliteit van de rechtsstaat wordt versterkt.”

Het hoeft geen betoog dat de Advocatenwet aangepast diende te worden. Met de op maandag 9 februari goedgekeurde wijzigingen is er in elk geval voor de advocaat-stagiaires enige zekerheid gekomen in hun rechtspositie.
De vraag die ik, Eloa van der Hilst, hierbij wil stellen is: hebben alle fracties en de regering, maar in het bijzonder de deken van de Orde van Advocaten, in de hoedanigheid van parlementariër hun huiswerk wel goed gedaan??

Wat mij als advocaat enorm stoort (en ik mag met stelligheid zeggen dat dit ook voor enkele collega’s geldt) is, dat er wijzigingen worden doorgevoerd zonder dat de belangengroep, in dit geval de Orde van Advocaten, op wie deze wet betrekking heeft, actief is betrokken bij het herzien van deze wet. Zonder de “vuile was” van ons (de Orde van Advocaten) buiten te hangen, wil ik aangeven dat om actief betrokken te worden bij herziening, de deken wél orde-vergaderingen moet uitschrijven. Doordat de orde niet actief betrokken is geweest bij de herziening van de Advocatenwet, zijn er echter onvolkomenheden blijven staan. Ik wil hier in elk geval twee bespreken en daarmee hopen dat deze Advocatenwet weer spoedig herzien wordt, dit keer dan wel met inspraak van de Orde.

Chaguaramas
De Advocatenwet geeft in artikel 31 lid 1 aan dat als leden van de Raad slechts verkiesbaar zijn advocaten die de Surinaamse nationaliteit bezitten en de leeftijd van 65 (vijfenzestig) jaar nog niet hebben bereikt; bij verlies van de Surinaamse nationaliteit of na het bereiken van de leeftijd van 65 (vijfenzestig) jaar, eindigt het lidmaatschap van de Raad van rechtswege met ingang van de eerstvolgende maand. Artikel 39 lid 3 geeft aan dat de leden advocaten en de plaatsvervangende leden advocaten van het tuchtcollege alleen kunnen zijn advocaten, die de Surinaamse nationaliteit bezitten en langer dan vijf jaren onvoorwaardelijk op het tableau zijn gesteld.

Als u let op deze tekst dan zal het u opvallen dat slechts advocaten met de Surinaamse nationaliteit in het bestuur van de Orde en in het tuchtcollege zitting kunnen nemen. Dit betekent dat advocaten met een andere nationaliteit dan de Surinaamse, worden uitgesloten van deelname in het bestuur van de Orde en het tuchtcollege. Maar dit is in strijd met het Herziene Verdrag van Chaguaramas waar Suriname vanaf 2001 partij bij is!

In het kader van harmonisatie van de nationale wetgeving met het Verdrag van Chaguaramas, hierna te noemen “het Verdrag”, is de CSME (Caricom Single Market and Economy) een project gestart, het Caricom Trade and Competitiveness Project (A-32281) CTCP project, welk project voor Suriname wordt gecoördineerd door het Ministerie van Handel en Industrie. Voor dit project ben ik samen met collega Mr. Elleson Fraenk als consultant/Short Term Expert (STE) aangetrokken een overzicht te maken van de huidige Surinaamse wetgeving die nog in strijd is met het Verdrag, met als doel wijzigingen voor te stellen die deze strijdigheden wegnemen. Bij dit project zijn alle organen van de overheid als stakeholders actief betrokken geweest. Zo is dus ook de wijziging van de artikelen 31 en 39 van de Advocatenwet door ons voorgesteld. Ingevolge het Verdrag dienen alle Caricom- burgers door de wetten van de Caricom lidstaten gelijkelijk te worden behandeld.

D.w.z. dat een Caricom-burger met bijvoorbeeld de Trinidadiaanse nationaliteit, die in Suriname woonachtig is, het beroep van advocaat in Suriname uitoefent en tevens lid is van de Orde van Advocaten, op dezelfde wijze behandeld dient te worden als een Surinaamse advocaat. Dit is nu niet het geval, aangezien deze advocaat met de Trinidadiaanse nationaliteit op basis van de huidige Advocatenwet geen zitting kan nemen in het bestuur van de Orde, alsook niet in het tuchtcollege. Dit is een ernstige beperking van de rechten van deze advocaat.
Met de aanname van de wijzigingen maandag blijkt thans dat noch de fracties, noch de regering van dit project, althans het belang van dit project, of althans de voorgestelde wijzigingen op de hoogte zijn. Frappant is dat de deken van de orde van Advocaten, die ook parlementariër is, wél bekend is met de voorgestelde wijzigingen! De wijzigingen zijn namelijk door mij op één van de schaarse vergaderingen van de Orde ter sprake gebracht met het uitdrukkelijk verzoek, nu deze wet op de agenda stond, deze wijzigingen mee te nemen. Helaas is hier, de inbreng van een lid van de Orde tevens consultant bij bovengenoemd project, niet meegenomen, niet eens ter sprake gebracht... Waarom niet...? Hij had als als deken toch juist het belang en als parlementariër het voorrecht deze wijziging te bepleiten?

Al het bovenstaande heeft wel tot gevolg dat de Advocatenwet wederom gewijzigd zal MOETEN worden. Daartoe heeft Suriname zich immers internationaal verbonden. Of dit spoedig zal gebeuren is nu nog maar de vraag. In het belang van daadwerkelijke versterking van de rechtsstaat, zoals door het gehele parlement wordt gepredikt, zouden alle fracties en de regering er goed aan doen deze wijziging spoedig door te voeren.


Mr. Eloa van der Hilst
(Advocaat)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May