Spanningen lopen hoog op bij 'de Ware Tijd'
11 Feb 2015, 12:00
foto


De spanning bij het ochtendblad ‘de Ware Tijd’ heeft zich in de afgelopen bijna drie maanden opgebouwd tot bijna een explosieve situatie. Binnen het bedrijf is de leiding bezig met een herstructurering. De wijze waarop het proces wordt uitgevoerd valt niet in goede aarde bij het personeel en zijn vertegenwoordiging.

Het personeel verenigd in de dWT Werknemersbond (dWTWB) is aangesloten bij de vakcentrale C-47. In een brief aan de directie heeft het bondspersoneel om een onderhoud gevraagd. Het bestuur wil geïnformeerd worden over de genomen stappen, de richting die het bedrijf opgaat en de rol die het personeel daarbij inneemt. Dat onderhoud is gisteren geweest. Iwan Brave, commissaris van de raad van commissarissen van het bedrijf, heeft het personeel deelgenoot gemaakt van de ontwikkelingen. Directeur Ben Halfhide was ook aanwezig bij het onderhoud. De gemoederen zijn zeer hoog opgelopen.

Niet betrokken
Robby Naarendorp, voorzitter van de bond, aangesloten bij C-47, bevestigt desgevraagd de explosieve situatie tegenover Starnieuws. Hij zegt dat de bond niet tegen de herstructurering is, maar wel op de wijze waarop deze wordt doorgevoerd. Zo is de bond niet betrokken bij het proces en wordt hij achteraf in kennis gesteld van de stappen die zijn ondernomen. Met de directie heeft de bond al diverse gesprekken gevoerd over deze handelwijze. “De mensen hebben broodvrees. Er worden acties ondernomen die geen garantie bieden voor de toekomst,” zegt Naarendorp. Hij stelt dat er vorige week in een boze brief aan de directeur is geschreven dat deze “zeer onbetrouwbaar” overkomt en “hij zijn afspraken niet nakomt.”

“Ze gaan hun eigen gang, ondanks alle gesprekken,” stelt de vakbondsman. Zo zou de directie niet handelen volgens de geldende wettelijke arbeidsverhoudingen. Aan personeelsleden wordt twee weken voordat hun contract verstrijkt aangegeven dat hun werkverband niet meer zal worden verlengd. De wet schrijft een termijn van twee maanden voor. Anderen krijgen een ander contract voorgeschoteld en als ze dat niet tekenen, wordt aangegeven dat dat betekent dat ze niet bereid zijn te werken. Naarendorp wijst erop dat als iemand al twee jaar of langer in dienst is en zijn contract steeds stilzwijgend is verlengd, de werkgever naar het ministerie van Arbeid moet stappen om het contract te beëindigen.

De vakbondsleider benadrukt dat hij niet tegen de herstructurering is. “Binnen arbeidsverhoudingen is communicatie van eminent belang. Geef ons als werknemersvertegenwoordiging het plan, laten we erover discussiëren en samen het pad uitzetten,” geeft hij de leiding van het bedrijf mee. “De onzekerheid over hun baan, maakt dat de situatie nu op springen staat. U moet niet verbaast kijken als er op een ochtend geen ‘de Ware Tijd’ is gedrukt.”

Mededeling leiding krant
De leiding van de krant heeft de lezer in een communiqué meegedeeld dat er ingrijpende veranderingen zijn doorgevoerd. De verontrusting die bij het lezerspubliek is ontstaan, is de directie en hoofdredactie niet ontgaan, werd op de voorpagina gemeld maandag. "Of het nu om verontwaardiging, kritiek, of bezorgdheid gaat; het doet ons goed dat u als lezers betrokken bent met het wel en wee van uw geliefde lijfblad en titel ‘de Ware Tijd’. Al om die reden kunnen wij onze oren niet sluiten voor uw verontrusting of kritiek. Wij bieden bij deze onze excuses aan over onze late communicatie naar u als lezer. Maar liever laat dan nooit", stond in het persbericht.

"Ook wij van 'de Ware Tijd' ontkomen niet aan de internationale economische uitdagingen, die lokaal voelbaar zijn. Dat betekent dat ook wij de tering naar de nering moeten zetten, willen we gezond blijven voor de langere toekomst. Daarom zullen we meer efficiëntie en rendement uit onszelf moeten halen met een smaller budget. Helaas zijn bezuinigingen onvermijdelijk. In dat licht zijn columns, blogs en extern verzorgde (service)rubrieken een luxe, waarin danig gesnoeid zal moeten worden. Daarbij worden tevens inhoudelijke, journalistieke afwegingen gemaakt. Met dit gegeven zijn per 1 februari enkele rubrieken en columns stopgezet. Ook is het Engelstalige nieuws uit de krant gehaald."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May