Communicatievakbond herdenkt 65-jarig bestaan
11 Feb 2015, 09:00
foto
Vakbondsvoorzitter Wilfried Meyer, Telesur-directeur Dirk Currie en raadslid Humphrey Schurman tijdens de herdenking van het 65-jarig bestaan van de CWOS. (Foto: Raoul Lith)


Eén van de grote verworvenheden van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) is de verzelfstandiging van Telesur, zegt voorzitter Wilfried Meyer. “We hebben als vakbond er mede toe bijgedragen dat Telesur is ontstaan, omdat het gewoon een afdeling was van een departement, het ministerie van Openbare Werken. Als ambtenaar heb je minder mogelijkheden om de dienstverlening tot stand te brengen.”

De CWOS bestaat op 12 februari inmiddels 65 jaar. Voorheen was de organisatie specifiek gerelateerd aan Telesur als Telegraaf en Telefoon werknemersorganisatie (TTWOS). Met de naamsverandering is ook de mogelijkheid gecreëerd om ook andere mensen werkzaam in de communicatiesector en ook ICT gerelateerd toe te laten als lid van die organisatie.

Er is gekozen voor het houden van een seminar om de jaardag van de bond te herdenken, omdat er ook iets leerrijks uit moet vloeien, vindt Meyer. Er zijn daarom ook andere mensen die aan vakbondswerk doen uitgenodigd voor het seminar. Het seminar gaat over het gebruik van ICT en ook het gebruik en de risico’s van social media. Er worden gedurende het jaar verschillende activiteiten gehouden. Op 12 december is het de bedoeling om een boek te presenteren over de historie van de CWOS. Er zijn ongeveer 700 medewerkers aangesloten bij de CWOS.

Middenweg vinden
“We weten dat als je het bedrijf lam legt er geen inkomsten zijn, uiteindelijk doe je eigenlijk jezelf. We proberen dat te minimaliseren. In 2003 hebben we voor het laatst een beroep gedaan op de Bemiddelingsraad om te bemiddelen bij de onderhandelingen tussen Telesur en de vakbond. Nadien is er eigenlijk niks noemenswaardig geweest. We proberen altijd een middenweg te vinden waarbij beide partijen tevreden zijn, want daar gaat het uiteindelijk om,” zegt Meyer over de samenwerking met Telesur. Hij zegt dat er altijd ruimte is voor verbetering, maar benadrukt dat je als bond niet moet willen zitten op de stoel van de directie, al wil je altijd meer betrokken zijn.

De vakbond van Telesur is een goed voorbeeld voor een rollenspel in het spel tussen werkgever en werknemer, stelt Telesur-directeur Dirk Currie in zijn felicitatieboodschap aan het bestuur en de leden van de CWOS. “Een goede functionering van een partnerschap betekent dat het in wederzijds voordeel moet zijn en dat het ook positieve resultaten oplevert voor iedereen betrokken bij de relatie.” De vakbond binnen Telesur is altijd betrokken bij de besluitvorming van belangrijke en strategische beslissingen binnen het bedrijf.


Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May