Landbouwers vrezen faillissement
11 Feb 2015, 11:02
foto
SPA-voorzitter Harrinanan Oemraw


Landbouwers houden hun hart vast als het gaat om de opkoopprijzen van een baal natte padie die momenteel gehanteerd worden door opkopers. De prijzen liggen tussen de SRD 40 en SRD 50 zegt voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw aan Starnieuws. Volgens Oemraw zal twee derde deel van de boeren failliet gaan en zullen hun bezittingen op de veiling belanden.

Oemraw legt uit dat de opkopers nog met een grote voorraad van 275.000 balen padie van het afgelopen seizoen zitten. “Zolang deze voorraad er nog zal zijn, hebben niet alle de opkopers de behoefte om andere voorraden op te kopen. De oude voorraad moet eerst geëxporteerd worden. Wij hebben reeds een brief geschreven naar minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en zijn hulp ingeroepen”, deelt Oemraw mee.

De SPBA-topman merkt op dat hij aanstaande donderdag ontvangen zal worden door de LVV- bewindsman. Hij wil de minister het voorstel doen om een richtprijs te bepalen en deze voor 15 februari vast te stellen. Daarnaast wil hij de bewindvoerder vragen om exportmogelijkheden te bekijken en ook om oplossingen te zoeken voor de lage opkoopprijzen. “Indien de boeren deze prijzen aangeboden zullen krijgen, dan zal de rijstsector een enorme ondergang meemaken. De overheid moet ingrijpen, anders zal alles verloren gaan”, benadrukt Oemraw.

Suniel Presaud heeft zes hectare ingezaaid. Hij heeft een hypotheek lopen bij de bank en zal met de huidige opkoopprijs zijn schulden niet kunnen aflossen. Dit, omdat hij zijn onkosten niet zal kunnen dekken. Presaud vreest dat hij zijn bezittingen kwijt zal raken en vraagt zich af hoe zijn kinderen naar school moeten. Hij heeft drie kinderen die op de universiteit studeren en is helemaal afhankelijk van de rijstsector. Oemraw hoopt dat de overheid zal ingrijpen en oplossingen zal aandragen, zodat de meeste boeren gered kunnen worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May