Uitspraak Dino Bouterse uitgesteld naar maart
10 Feb 2015, 01:40
foto
Dino in handboeien in het vliegtuig op weg van Panama naar de VS op 29 augustus 2013. (Beeld: Capitol News)


De advocaten van Dino Bouterse hebben opnieuw meer tijd gevraagd voor de verdediging. Aanvankelijk zou de New Yorkse rechter Shira Scheindlin vandaag uitspraak doen. Nu staat de zaak voor 10 maart op de rol. Het uitspreken van het vonnis wordt voor de derde keer uitgesteld.

De verdediging van Dino heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben. Dino heeft op basis van het Amerikaanse rechtssysteem gedeelte schuldbekentenis afgelegd, nadat hij eerst zei onschuldig te zijn. De jurist Irwin Kanhai, die deel uitmaakt van het verdedigingsteam, heeft eerder aan Starnieuws gezegd dat Dino veertig jaar tot levenslang zou kunnen krijgen. Door de schuldbekentenis kan de straf enorm worden verminderd. Nu loopt hij kans op gevangenisstraf van ongeveer vijftien jaar tot levenslang. In het Amerikaanse rechtssysteem is het gebruikelijk dat verdachten bekentenissen afleggen in ruil voor strafvermindering. Aanklagers en de verdediging maken daarover afspraken. Dit hoort bij de verdedigingsstrategie.

De advocaten van Dino gaan na hoe zij meer strafvermindering kunnen bedingen. De verdediging voert aan dat Dino de strafbare feiten heeft begaan op basis van uitlokking. Hij zou US$ 2 miljoen ontvangen voor onder andere het voorzien van een permanente basis voor Hezbollah in Suriname voor aanvallen op de VS. Ook de uitvoer van cocaïne is gebeurd op basis van de vraag van de Amerikaanse agenten, stelde Kanhai.

Dino is op 29 augustus 2013 gearresteerd in Panama. Op dezelfde dag werd Edmund Quincy Muntslag aangehouden op Trinidad & Tobago. Zij zouden tien kilogram cocaïne hebben gesmokkeld naar de Verenigde Staten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May