Natuurkunde LO krijgt na 14 jaar herstart
10 Feb 2015, 08:00
foto
Minister Ashwin Adhin aan het woord. Hij wordt geflankeerd door onderwijsdirecteur Robert Peneux en de directeur van Miranda Lyceum, Balram Soemeer. Links IOL-directeur Milton Top. (Foto: René Gompers)


Na veertien jaren is de opleiding ‘Natuurkunde Lager Onderwijs (Natuurkunde LO) nieuw leven ingeblazen. De studierichting op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) is geheel vernieuwd geherintroduceerd. Met de herstart moet het tekort aan natuurkunde leerkrachten voor VOJ worden weggewerkt en de kwaliteit van het natuurkunde onderwijs verbeterd worden.

De nieuwe natuurkunde opleiding is op het Miranda Lyceum gelanceerd door minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, IOL-directeur Milton Top en onderwijsdirecteur Robert Peneux. Top heeft met een klein onderzoek aangetoond dat er landelijk maar 57 leerkrachten zijn voor 75 muloscholen. “Er is een chronisch tekort aan leerkrachten", gaf Top aan. “Als de basis niet goed gelegd wordt op de muloschool, zal je een probleem krijgen op VOS en verder. In de tijd waarin we leven is het belangrijk dat men anders gaat kijken naar de beta-vakken. De toekomst zit in natuurkunde, wiskunde en de ict.”

Penuex is dolblij met de herstart. Hij geeft aan dat er jarenlang pogingen zijn ondernomen om dit onderdeel weer op te pakken. “Gelukkig hebben we een ‘engineer’ als minister” zei Peneux. “Het technisch onderwijs in Suriname loopt gevaar. De stimulans en goede begeleiding ontbreken. Maar hiermee komt er ook een nieuwe dimensie voor natuurkunde onderwijs.” Adhin deelde mee dat er een dieper doel ligt achter de herintroductie. De kloof tussen wetenschap en de jeugd moet met de vernieuwde methode kleiner gemaakt worden. De geest van nieuwsgierigheid moet teruggebracht worden en dat zal gebeuren met praktischer onderwijs.

De opleiding duurt twee jaren en de eerste lichting bestaat uit negentien personen. De herstart is onderdeel van het beleid om het onderwijs te vernieuwen en te actualiseren. Er zijn ook al plannen om de opleiding tot natuurkunde leerkracht te maken tot een Bachelor en Matersopleiding in Education. De opleiding is voor het laatst in 2000 verzorgd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May