Versterking kwaliteit rechtsstaat met Advocatenwet
10 Feb 2015, 00:00
foto
Assembleelid Harish Monorath (Nieuw Suriname) aan het woord. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee heeft eensgezind de 'Advocatenwet' maandag met algemene 37 stemmen aangenomen. Alle fracties en de regering zijn het met elkaar eens dat met de aanname van deze wet de kwaliteit van de rechtsstaat wordt versterkt. Ook kan het tuchtcollege in werking treden. Op voorstel van Harish Monorath (Nieuw Suriname) heeft minister Edward Belfort van Justitie en Politie overgenomen dat de president het tuchtcollege installeert.

Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zei namens Pertjajah Luhur en BEP op één lijn te zijn met de bewindsman dat deze wet een versterking betekent voor de rechtsstaat. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons benadrukte dat niet alleen een belangrijke wet is aangenomen voor de samenleving, maar dat De Nationale Assemblee veel werk heeft verzet. Zij toonde zich bijzonder blij met de aanname van deze wet. Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) merkte op dat de kwaliteit wordt verhoogd, de rechtsstaat versterkt en de positie van de rechters wordt verbeterd. Carl Breeveld (DOE) zei dat er nogal wat klachten zijn bij burgers die recht zoeken. De eensgezindheid in het parlement geeft volgens hem een duidelijk signaal naar de samenleving.

Monorath, die ook de deken is van de Surinaamse Orde van Advocaten, had graag gezien dat advocaat-stagiairs in plaats van 24 maanden, drie jaar stage lopen. Hij haalde aan dat in de praktijk blijkt dat twee jaar onvoldoende is om alle facetten van het vak onder de knie te krijgen. In de praktijk blijken niet alle advocaten die pas zijn toegelaten tot de balie mee te kunnen. Ook lukt het vaak niet om de tien cursussen die in de stageperiode gevolgd moeten worden, af te ronden. Volgens Monorath is een stageperiode van drie jaar internationaal gangbaar. Er was onvoldoende ondersteuning voor het standpunt van Monorath. Belfort merkte op dat stagiairs ook niet mogen werken en het een lijdensweg is om hen toe te laten tot de balie. Volgens de bewindsman is het mogelijk om in twee jaar de advocaat-stagiairs klaar te stomen voor hun job. Monorath legde zich hierbij neer.
Dinsdag komt De Nationale Assemblee weer bijeen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May