PL wil geen partijvoorzitter als president
09 Feb 2015, 00:00
foto
PL-presidentskandidaat Raymond Sapoen spreekt de aanwezigen toe te Weg naar Zee.


Wanneer Pertjajah Luhur (PL) na de verkiezingen van mei 2015 mede regeringsverantwoordelijkheid draagt, dan wil zij geen president meer, die voorzitter is van een partij. “We willen een ceremoniële president met een premier die politiek draagvlak heeft. Wanneer die regering of premier geen quorum meer heeft, dan zou die regering naar huis moeten gaan. Maar omdat we dit systeem niet hebben, dan is het belangrijk dat dit systeem er komt wanneer de PL aan de macht is.”

Dit zei Raymond Sapoen, presidentskandidaat van de Pertjajah Luhur (PL), afgelopen zaterdag bij de installatie van een kern te Weg naar Zee. Hij neemt het de Grondwetcommissie kwalijk dat die na ruim vier jaren nog geen enkel advies heeft uitgebracht, terwijl alle partijen schreeuwen om wijziging van de grondwet en het kiesstelsel.

Sapoen zei dat de partij of combinatie die in Paramaribo de meeste zetels haalt, de verkiezingen zal winnen. Dat betekent dat het aantal zetels dat de partijen, die nu in V7 zitten, tijdens de verkiezingen van 2010 in dit kiesdistrict hebben gehaald, veel meer moet worden. Van de 17 beschikbare zetels zou het overgrote deel binnengehaald moeten worden. “Dan pas kunnen we praten van verkiezingswinst. Daarbij is het belangrijk dat gekeken wordt naar de verworvenheden van de partij. De PL is in de afgelopen maanden alleen nog maar sterker en jonger geworden. We gaan als partij een goede toekomst tegemoet. Kunt u zich een regering voorstellen zonder PL? Nu PL uit de regeringscoalitie is, is er onrust en instabiliteit,” stelde Sapoen.

Hij ging ook in op het functioneren van het Jeugdparlement, waarvan hij vindt dat die na tien jaar verworden is tot een vijver voor jongeren die in de politiek willen gaan en door de politiek worden misbruikt. Zij krijgen later eventueel een kans om namens hun partij een zetel te bezetten in De Nationale Assemblee. “En dat mag, maar wanneer het gaat om de stem van de jongeren te horen in de regering, dan kennen de huidige machthebbers geen enkel Jeugdparlement,” meent Sapoen. Hij kondigde aan dat bij verkiezingswinst het Jeugdbeleid en alles wat te maken heeft met jongeren geëvalueerd zal worden, omdat ook zij een bijdrage moeten en kunnen leveren. “Ze moeten geen bijdrage leveren aan partijpolitieke ontwikkelingen, maar aan de ontwikkeling van de totale jeugd in Suriname,” zei Sapoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May