Vaatlaboranten voldoen aan dringende behoefte
08 Feb 2015, 20:00
foto


Met twee Surinaamse vaatlaboranten is het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) nu beter dan ooit in staat om te voldoen aan de dringende behoefte voor vaatonderzoek. Vooral nierdialysepatiënten hebben er in de afgelopen twee jaar hier goed gebruik van kunnen maken. Ruim 70% van alle vaatonderzoeken bestaat uit shuntonderzoek

Vaatonderzoek bij deze patiënten maakt het mogelijk om de bloedvaten goed in beeld te brengen, zodat de chirurg precies weet welke bloedvaten geschikt zijn om een shunt aan te leggen. Een shunt is een onderhuidse verbinding tussen een slagader en een ader in de arm. Door deze verbinding stroomt het bloed van de slagader in de ader, waardoor er in de ader een hogere druk ontstaat, het bloed daar sneller gaat stromen, en deze ader uitzet en een stevigere wand krijgt. “Het in beeld brengen van de bloedvaten is essentieel. De patiënten hebben veel minder littekens, omdat er minder vaak verkeerd geopereerd hoeft te worden. Dat is winst voor de patiënt,” zegt assistant Business Unit Manager Kristina-Dewi Legiman van het MDC desgevraagd.

Beperkt
Vaatonderzoek is in Suriname nog geen apart specialisme. Voordat de mogelijkheid bestond om dit type onderzoek te doen, werd handmatig nagegaan welke plek het beste was om een shunt aan te brengen. Echter bleek achteraf dat de aangeven plek soms toch niet de juiste was, waardoor opnieuw geopereerd moest worden. Voor de patiënt uiteraard een vervelende ervaring. Ook kon er slechts een beperkt aantal patiënten worden geholpen, omdat zij direct naar de reeds enorm drukbezette chirurg moesten. “Nu kunnen we alle bloedvaten in beeld brengen, waardoor ook optimaal gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden om op een goede plek een shunt aan te leggen,” zegt Legiman.

Vernauwingen
Niet alleen patiënten die een shunt moeten krijgen hebben baat bij vaatonderzoek, legt de MDC-assistant manager uit. Ook voor degenen die al een shunt hebben, kan een dergelijk onderzoek worden aangevraagd. Dankzij vaatonderzoek kan de dialyseverpleegkundige de shunt gemakkelijker aanprikken. “Dat is inderdaad ook één van de voordelen van vaatonderzoek: de aanprikpunten worden gelijk aangegeven, waardoor verkeerd aanprikken voorkomen kan worden,” zegt Legiman. In gevallen waarbij de reeds geplaatste shunt dicht zit, is vaatechografie een hulpmiddel. Door vaatechografie kan worden vastgesteld of en waar er in de shunt vernauwingen zijn ontstaan.

Diverse aandoeningen
Niet alleen voor dialysepatiënten kan vaatdiagnostiek van belang zijn. Ook mensen met chronische ziekten zoals diabetes of personen met inwendige spataderen kunnen er baat bij hebben. “Inwendige spataderen kun je dus niet zien en een vaatonderzoek kan dan uitsluitsel geven,” zegt huisarts John Sewratan. Hij geeft aan enkele patiënten te hebben verwezen voor vaatonderzoek. Waar de diagnose zijn vermoedens bevestigde, heeft hij gerichte therapie kunnen voorschrijven. Maar ook die gevallen waar na onderzoek bleek dat het niet om een vaatprobleem ging, beziet hij uiterst positief. “Want dan weet je dat ook zeker, dan kun je een bepaalde aandoening uitsluiten. En dat stelt mij in staat om verder te gaan kijken naar wat het probleem kan zijn en een betere behandeling voor te schrijven,” stelt de arts.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May