'Korpschef moet optreden tegen ressortcommandant'
08 Feb 2015, 16:22
foto
Politiebureau Waaldeck in Nickerie


Assembleelid Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) vindt dat korpschef Humphrey Tjin Liep Shie moet optreden en de ressortcommandant van Waldeck, inspecteur Norma Martodikromo, moet vervangen. Zij heeft twee politieambtenaren van Waaldeck ontwapend en naar de stad laten afvoeren. Zij zijn in verzekering gesteld. De ressortcommandant vindt dat de politieambtenaren onterecht gehandeld hebben in een zaak waar twee verdachten waren aangehouden.

Vrijdagnacht kwam er melding binnen op de politiepost Waaldeck dat er ingebroken werd in een winkel. De politieagenten zijn op de melding afgegaan. Twee mannen wisten te ontkomen, terwijl twee personen werden aangehouden. Bij de aanhouding werd er hevig verzet gepleegd. Diverse buurtbewoners en de winkeleigenaar waren hier getuige van. De agenten sloegen de twee verdachten in de boeien en voerden hen af naar het politiebureau. Ook een deel van de buit is teruggevonden. Om zeven uur was de diensttijd van de agenten afgelopen. Toen zij om 14.00 uur terugkwamen aan het werk, bleek dat de verdachten naar huis gestuurd waren door hun chef. Zij vond dat het niet om dieven ging en dat de aanhouding en gebruik van geweld onterecht is geweest. De agenten werden hierop ontwapend en aangehouden.

Leugenverhaal
Doekhie heeft tegenover gewestelijk politiecommandant Robert Rakijo, districtscommissaris (dc) Wedperkash Joeloemsingh en minister Edward Belfort van Justitie en Politie zijn misnoegen geuit over het gebeurde. Doekhie voert tegenover Starnieuws aan dat een van de verdachten een illegale Guyanees is, die verzet heeft gepleegd tegen de politieambtenaren. Hij vindt het optreden van Martodikromo zeer onterecht. Collega's van de politieambtenaren zijn in rep en roer. Zij willen het werk neerleggen. Ook de buurtbewoners die getuige zijn van het politieoptreden en het verzet van de verdachten zijn niet te spreken over dat de agenten zijn gestraft.

"Minister Belfort heeft ook met de dc gesproken, die hulpofficier van justitie is in het district. Hij heeft de minister ook gezegd dat er vaak incidenten zijn geweest, maar dat de situatie nu niet meer te houden is. De minister heeft de dc gevraagd om de zaak op schrift te stellen. Dat gaat ook gebeuren", deelt het assembleelid mee. Doekhie vindt dat de ressortcommandant een eenzijdig verhaal heeft voorgehouden aan het Openbaar Ministerie, waardoor zij zich gesterkt weet in haar besluit om de agenten te arresteren.

De gewestelijke politiecommandant Rakijo om een reactie gevraagd, laat Starnieuws weten dat de zaak nog in onderzoek is. "Het bevoegd gezag heeft mij geïnstrueerd om geen informatie te verschaffen in het belang van het onderzoek. Het is een reguliere ambtsinstructie van het bevoegd gezag, conform het Politie Handvest, waar iedere politieambtenaar zich aan moet houden. Dus verder geen commentaar".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May