Burgerluchtvaart nog doelwit van calamiteiten
07 Feb 2015, 01:00
foto
Het team van de KLM. (Foto: René Gompers)


Het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) hebben een Masterclass Luchtvaartbeveiliging gehouden. “De internationale burgerluchtvaart is sinds haar ontstaan niet bespaard gebleven van incidenten en calamiteiten. Zij zal waarschijnlijk nog een tijd een doelwit blijven”, merkt Mark Karg van het BNV bij de opening op. De Masterclass in het Ramada Hotel is geopend door de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer.

De inleidingen worden verzorgd door zeven veiligheidsdeskundigen. Strategisch Risk Management, profiling, social media intelligence, samenwerking in de strafrechtketen, de aanpak van jihadisme en cybercrime zijn enkele van de onderwerpen die in twee dagen behandeld zullen worden. “We zitten in een tijd van ‘disruptive change’. Een ‘change’ die niet meer veranderen gaat, maar zich continu ontwikkelt”, geeft Ben Swagerman, senior vice president security services van de KLM aan. Swagerman is ook lid van de Nederlandse Eerste Kamer der Staten Generaal. “We zullen moeten waken voor onveiligheid uit onverdachte en onverwachte hoeken” benadrukt hij.

“De tijd waarin we leven leent zich uitstekend voor dit soort sessies om te ‘brainstormen’ over veiligheid”, merkt Karg op. Terrorisme, rechts-extremisme, klimaatsverandering, internationaal georganiseerde misdaad zijn enkele van de dreigingen. “Die moeten drastisch worden aangepakt”, zegt Karg. De luchtvaart zal waarschijnlijk nog een hele tijd doelwit zijn. “We prijzen ons daarom gelukkig dat we juist in deze moeilijke tijd waarbij de onveiligheid aan het oprukken is, we van onze vrienden van de KLM insteek krijgen om de veiligheid te kunnen waarborgen.”

Linscheer benadrukt net als de andere sprekers dat hoewel de nationale veiligheid een kerntaak van de overheid is, alleen met de hulp van de gemeenschap en bedrijfsleven, deze succesvol uitgevoerd kan worden. Hij voegt eraan toe dat hoewel de masterclass gericht is op de luchtvaart, de opgedane kennis ook toe te passen zal zijn op andere sectoren. Deze activiteit is voor de tweede keer gehouden. De eerste keer was in 2012.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May