Jordanië lanceert nieuwe luchtaanvallen tegen IS
06 Feb 2015, 01:00
foto
Velen hebben hun medeleven betuigd voor de vermoorde Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh. (Beeld: Al Jazeera)


Jordanië heeft nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL, meer bekend als IS) in Syrië. De aanvallen komen een dag nadat de Jordaanse koning Abdullah II had gezworen de dood van de Jordaanse militaire piloot Moaz al-Kassasbeh te wreken.

Het leger van Jordanië heeft niet bekendgemaakt tegen welk land de operatie was gericht. Volgens Al Jazeera had koning Abdullah aan al-Kassasbeh’s vader gezegd dat de straaljagers die over de stad vlogen net terug waren van Raqqa, een IS-bolwerk in Syrië.

"Vliegtuigen van de Jordaanse koninklijke strijdmachten zijn net aangekomen vanuit al-Raqqa na deze te hebben gebombardeerd en afgestraft,” zei Safi al- Kassasbeh nadat hij de informatie had gehad van de koning die hem had bezocht. “Als God het wil, zullen we hun bestaan in Syrië beëindigen. We vragen God om ons te helpen hen te vernietigen."

Troepenbeweging
Jordaanse troepen hebben zich ook dichterbij de Iraakse grens verplaatst, in de buurt van het Rowaished gebied tegenover de Iraakse stad Trebil. De beweging van een groot aantal troepen was in het verleden niet ongebruikelijk. Die legertroepen hebben in het verleden een kamp daar opgezet.

Jordanië neemt deel aan de door de VS geleide militaire coalitie die IS- doelen in Syrië en Irak heeft gebombardeerd. Van Jordaanse gevechtsvliegtuigen zouden tot nog toe echter alleen aanvallen in Syrië hebben uitgevoerd. IS heeft de controle over gebieden tussen Syrië en Irak.

De executie van gevechtspiloot Kassasbeh heeft de woede gewekt in Jordanië en de steun voor militaire actie tegen de IS alleen maar vergroot. Al-Kassasbeh werd gevangen genomen door IS-militanten toen zijn F-16 gevechtsvliegtuig in december neerkwam in Syrië.

"Jordanië’s vastberadenheid is onbuigzaam door deze tragische moord. Degenen die niet geloofden dat IS een bedreiging was voor het land, zeggen nu dat de oorlog tegen de groepering van hen is," rapporteert Al Jazeera's correspondent Nisreen el-Shamayleh vanuit al-Karak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May