Tjin-A-Tsoi: Land in financiële chaos gestort
02 Feb 2015, 00:00
foto
Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS)


Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) vindt dat de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de raad van toezicht samen met de regering verantwoordelijk is voor de financiële chaos in het land. Het succes van de mega interventies na twee jaar om de wisselkoers stabiel te houden, is volgens hem mislukt.

Tjin-A-Tsoi, die ook ondernemer is, vraagt zich af waarom de CBvS nu ook rechtstreeks gaat bankieren. "Wat moeten de commerciële banken straks gaan doen. Er schuilt duidelijk veel meer achter het rechtstreeks bankieren", zegt het assembleelid aan Starnieuws.

"De governor geeft geen reden (de gestegen goud- en stabiele olieprijs) waarom er eerst een afname is geweest in 2012 aan interventies. De devaluatie en de stabiele goud- en olieprijs zorgden voor rijkelijke inkomsten waardoor de interventies beheersbaar waren. Voor de plotselinge stijging naar US$ 255 miljoen in 2013 en de interventie van US$ 200 miljoen in 2014 gebruikt de governor als reden voor de interventie slechts de dalende goud- en olieprijs eind 2014", merkt Tjin-A-Tsoi op. Hij stelt dat de explosieve uitgaven van de regering gezorgd hebben voor de onbalans in de verhouding inkomsten en uitgaven van het land, waar de governor de controle op moet houden.

Niet ingegrepen
De overheid heeft volgens het assembleelid voor geldschepping gezorgd en de governor heeft toen niet ingegrepen. Zijn maatregel om de kasreserve te verhogen, is niet voldoende geweest. Als 'excuus' gebruikt de governor de dalende goud- en olieprijs wel, maar dit is volgens Tjin-A-Tsoi slechts drogredenen om zijn falen te verbergen. "Alle rapporten die door instituten zijn geschreven, hebben steeds op het gevaar van onze economische afhankelijkheid van de mijnsector en de wereldmarkt prijs gewezen. De governor is steeds 'vergeten' om de regering op de gevaren te wijzen van haar uitgavenpatroon, maatregelen te treffen en als onafhankelijk instituut op te treden om de stabiliteit van de wisselkoers en de kracht van de SRD te waarborgen", stelt de parlementariër.

Tjin-A-Tsoi zet alle grote maatregelen van de CBvS op een rij:
1. de devaluatie 20 januari 2011
2. goverment-take verhoging januari 2011
2. interventies 2013 en 2014
3. kasreserve maatregel 2013-2014 hebben niet tot enig positief resultaat geleid
"De regering heeft ook steeds bezuinigingen aangekondigd, maar ik heb geen enkele bezuinigingsmaatregel gezien. De broekriem is NOOIT strakker aangetrokken", meent het assembleelid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May