Celac bespreekt vorderingen strijd tegen armoede
31 Jan 2015, 12:00
foto
Staatshoofden en ministers op de Celac bijeenkomst. In de laatste rij, tweede van links, minister Winston Lackin. (Foto: Buza)


Op de 3e topconferentie van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) in Costa Rica, hebben de staatshoofden zich gebogen over armoedebestrijding. De 33 delegatieleiders stonden stil bij de vorderingen die geboekt zijn in het bestrijden van armoede de afgelopen drie jaren. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft president Desi Bouterse vertegenwoordigd op deze topontmoeting.


Tijdens deze staatshoofden vergadering met als centrale thema 'Gezamenlijk bouwen aan een toekomst Vrij van Armoede en Honger' en werd gehouden op 28 en 29 januari. Voorafgaand was er een overleg van ministers van Buitenlandse Zaken. Tijdens het politieke dialoog op de topconferentie werd benadrukt dat armoedebestrijding kans van slagen heeft als transparantie en verantwoording inherent zijn aan het te voeren nationaal en regionaal beleid en dat corruptie een natuurlijk gevolg is van armoede, meldt Buitenlandse Zaken. Enkele vraagstukken die de boventoon voerden gedurende deze vergaderingen zijn onder meer het uitroeien van armoede, klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, de samenwerking tussen Celac-China en een wereld vrij van nucleaire wapens.

De beraadslagingen hadden als resultaat: het slotdocument´Belén Politieke Verklaring´, het Celac Actieplan 2015 en een 25–tal speciale verklaringen .
Het politieke slotdocument behandelt onder andere de themas: ‘gezamenlijk bouwen aan duurzame ontwikkeling op basis van rechtvaardigheid’; ‘werken aan de prioriteiten van de globale ontwikkelingsagenda’, het hoofd bieden aan klimaatsverandering en global warming’, het bevorderen van vrede voor duurzame ontwikkeling’ , het versterken van relaties met extra-regionale partners’.
Het actieplan behelst onder meer: gezinslandbouw, onderwijs, cultuur en dialoog tussen de diverse culturele groepen, arbeid, migratie, werelddrugs probleem, wetenschap, technologie en innovatie, milieu, energie, infrastructuur, financiële samenwerking, post 2015 development agenda.
De diverse verklaringen hadden betrekking op, financiering voor ontwikkeling, het versterken van de relatie tussen Celac en de Verenigde Naties, de noodzaak voor een wereld vrij van nucleaire wapens, transparantie en corruptiebestrijding, educatie voor duurzame ontwikkeling en uitdagingen voor Celac Middle Income Countries.

Concrete acties
Bij het toespreken van de staatshoofden vergadering op 28 januari heeft minister Lackin benadrukt dat het creëren van een duurzame toekomst voor de mensheid slechts op basis van concrete acties en plannen gerealiseerd kan worden.
Dit zal de basis zijn voor een Latijns-Amerika en Caribisch Gebied in transitie met onbeperkte mogelijkheden voor het creëren van groei en welvaart.

Een ander hoogtepunt tijdens deze summit was het overdragen van het tijdelijke voorzitterschap van de Celac aan Ecuador, dat tot en met januari 2016 deze functie zal bekleden. Costa Rica heeft in zijn hoedanigheid als tijdelijke voorzitter van Celac de directeur-generaal van de Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO), Jose Graziano da Silva, als speciale gast uitgenodigd . Da Silva presenteerde aan de vergadering onder andere het ´Celac Plan voor voedselzekerheid en de uitbanning van honger 2025´. Dit is gebaseerd is op vier pilaren: het coördineren van nationale- en regionale strategieën voor het recht op voedsel, het versterken van instituten en de bevordering van intra-regionale handel, opvoeren van programma´s voor de verstrekking van maaltijden op scholen en het garanderen van stabiele voedselproductie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May