ANC gaat voor ontwikkeling van binnenland
27 Jan 2015, 15:00
foto


A Nyun Combinatie (ANC) gaat zich richten op het behalen van zetels in Brokopondo, het Boven Suriname-gebied en enkele andere districten. De combinatie, die bestaat uit Seeka, Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) en Plattelands Bewoners Partij (PBP), heeft als doel om met verschillende programma's het binnenland zo onafhankelijk mogelijk te maken van de centrale overheid. De partijen hebben vandaag in Tori Oso ‘de intentieverklaring voor samenwerking’ getekend.

ANC gaat zich inzetten in de gebieden waar de combinatie een grote achterban heeft en die zijn in Brokopondo en Boven Suriname. De combinatie gaat geen presidentskandidaat voordragen. Er wordt niet zoveel zetelwinst verwacht om in de toekomstige coalitie te kunnen onderhandelen over de post van president, merkt Linus Diko, voorzitter van BP-2011 op. Belangrijk is dat er genoeg zeggenschap is om het binnenland te ontwikkelen, gaven de ondertekenaars van de ‘intentieverklaring ANC’ aan.

ANC heeft dertien punten op agenda staan die het binnenland moeten ontwikkelen. Diko somde de drie belangrijkste op: onderwijs, agrarische ontwikkeling en verbeteren van de infrastructuur.
De PBP doet na ruim veertig jaren weer mee aan verkiezingen. “We zijn geen nieuwe partij”, gaf Armand Kanapé aan. “Wij hebben in de jaren zestig een statenlid en later vier assembleeleden voortgebracht. We hebben vernieuwingen doorgevoerd en staan nu klaar voor de verkiezingen.”

Ruimte voor anderen
Diko heeft op de 'owru yari' vergadering van de NDP het woord gevoerd en werd verwacht aanwezig te zijn op de massameeting in Commewijne. De indruk is gewekt dat BP-2011 een samenwerking met de NDP zou aangaan. “De assembleeleden die sympathiseerden met BEP-2011 hebben een goede werkrelatie met de coalitie. Dit moet je zien als het ingaan op een uitnodiging van de coalitiepartners”, legt Diko uit. “We hebben wel vaker gesprekken gevoerd met partijen over samenwerken, ook met de NDP. Van een samenwerking is er niets gekomen.

BP-2011 is een afsplitsing van BEP, die net als Seeka in de A Combinatie zat. Paul Abena, voorzitter van Seeka, geeft aan dat afgesproken is dat de A Combinatie tot de verkiezingen van 25 mei zou bestaan. “Als partij kunnen wij niet wachten tot dat moment om onze koers te bepalen. En aangezien we met zekerheid de verkiezingen willen ingaan, is besloten om in de deze combinatie zitting te nemen.” Abena voegt eraan toe dat als de ABOP zich wil aansluiten dit geen probleem gaat vormen. “In de verklaring is opgenomen dat er ruimte is voor nog meer partijen zolang we dezelfde doelen en visie hebben.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May