Indiase president: Eenheid is kracht, dominantie is zwakte
27 Jan 2015, 04:00
foto
Pranab Mukherjee, president van India. (PTI Photo)


Pranab Mukherjee, president van India, heeft in zijn toespraak in verband met 66ste ‘Dag van de Republiek’, de grondwet, vrijheid van godsdienst en respect voor vrouwen benadrukt. Mukherjee citeert Mahatma Gandhi “religie is de kracht voor eenheid” en zegt: “We kunnen het niet tot de oorzaak van een conflict maken, want de Indiase wijsheid leert dat eenheid kracht is en dominantie is zwakte”.

De president geeft aan dat de grondwet het heilige boek van de democratie is, een leidraad voor de sociaaleconomische transformatie van een India, wiens beschaving pluralisme heeft omarmd, tolerantie bepleit en goodwill tussen de diverse gemeenschappen promoot. “We hebben altijd vertrouwd in het beginsel van gelijkheid van geloof, waarbij elk geloof gelijk is voor de wet en culturen zich vermengen om een positieve dynamiek te creëren", benadrukt Mukherjee.
De opmerkingen van de president komen op een moment dat sommige rechtse partijen controversiële ideeën aanwakkeren, zoals het uitbreiden van de gezinsomvang naar tien kinderen, om de Hindu bevolking snel te vermeerderen. Daarnaast heeft een aantal ministers ongepaste opmerkingen gemaakt over minderheden.

Het staatshoofd heeft ook de wreedheden tegen vrouwen in zijn toespraak aangehaald. "Het doet me pijn om te zien dat Moeder India niet door haar eigen kinderen wordt gerespecteerd als het gaat om de veiligheid van vrouwen. De wreedheden van verkrachting, moord, intimidatie en ontvoering, hebben vrouwen zelfs in hun eigen huis angstig gemaakt. Waar hebben we gefaald als ouders, leraren en leiders, wanneer onze kinderen alle leerstellingen van fatsoenlijk gedrag en respect voor vrouwen hebben vergeten. Elke Indiër moet plechtig beloven om de eer van de vrouwen tegen geweld van welke aard dan ook te beschermen."

Belang dialoog
Mukherjee verklaart het belang van de wetgevende macht in een democratie en geeft aan, dat na dertig jaar het volk heeft gestemd om één politieke partij de meerderheid te geven voor een stabiele regering. "De kiezer heeft zijn rol gespeeld. Het is nu aan hen die zijn gekozen om dit vertrouwen niet te beschamen. Het was een stem voor schoon, efficiënt, effectief, gender-gevoelig, transparant, verantwoordelijk en burgervriendelijk bestuur", zegt het staatshoofd.

De president omschrijft de rol van de wetgever als een platform waar wetten worden gemaakt door middel van beschaafde dialoog. Alle betrokken partijen leggen hun visie op tafel en na discussie worden wetten uitgevaardigd als mechanisme om de ambities van het volk vorm te geven. “Wetten afkondigen zonder dialoog staat gelijk aan het buiten werking stellen van het parlement. Het schendt het vertrouwen dat door het volk is gegeven. Dit is niet goed voor de democratie, noch voor het beleid met betrekking tot deze wetten," benadrukt Mukherjee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May