Leerlingen leren over Kodjo, Mentor en Present
26 Jan 2015, 22:50
foto
Leerlingen van LBGO Hanna's Lust wonen de herdenkingsdienst bij op het Kodjo, Mentor en Present Plein. (Foto: Raoul Lith)


Bij het Kodjo, Mentor en Present Plein heeft de Fedraysi Fu Afrikan Srananman vandaag een herdenkingsdienst gehouden. Het is precies 182 jaar geleden toen de drie slaven levend werden verbrand. "Wij zijn hier om de helden te herdenken. Deze mensen hebben in de tijd van de kolonisator hun schouders onder het werk gezet om een verandering te weeg te brengen. Geen mensen die brand hebben gesticht", zei voorzitter Iwan Wijngaarde van de Federatie.

De leerlingen van de eerste klas van de LBGO Hanna's Lust hebben deze ceremonie meegemaakt. Om interesse van de leerlingen voor het vak geschiedenis te verruimen, heeft Henk Herrenberg van de kabinet van de president ter plekke een voorstel gedaan. "Ik wil de namen van de 27 leerlingen die hier aanwezig zijn. Jullie moeten voor mij een werkstuk, opstel of scriptie schrijven. Hierin moet staan wat jullie hier hebben geleerd. Wie waren Kodjo, Mentor en Present", zei Herrenberg. Hij deelde mee dat de leerling die heeft beste werkstuk heeft ingeleverd, SRD 1000 krijgt.

Deel van inventaris
Wijngaarde vroeg aan de jongeren om goed te beseffen wat deze helden hebben betekend. "Vroeger kon men niet tegen de kolonisator praten. Je was maar een deel van de inventaris", legde Wijngaarde uit. Hij merkte op dat deze mannen op heel bijzondere wijze in 1833 aandacht hebben gevraagd en ook zo veranderingen hebben doorgevoerd tijdens de slavernij.

Ook Conrad Acton, ondervoorzitter van het Jeugdparlement vestigde zijn aandacht op het recht een mening te hebben. "Er werden straffen uitgedeeld als je een mening had". Acton hield de jongeren voor dat ze in een tijd leven waar er veel van hen wordt verwacht. "We moeten als jongeren niet blijven zitten en verwachten dat dingen makkelijk gaan. Sta op en produceer. Laat die vrijheid zich bewegen in jou". Hij riep de ouderen op om de jongeren bij te staan in hun proces naar vrijheid.

Naast de toespraken was er een cultureel optreden en er werd een bloemenhulde gebracht.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May