Somohardjo vraagt alertheid op weg naar de verkiezing
26 Jan 2015, 01:00
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo zaterdagavond bij de proclamatie van V7. (Foto: René Gompers)


"Wij winnen zeker, maar wij moeten alert zijn", zei de voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo (video) zaterdagavond tot driemaal toe bij de proclamatie van V7 in stichting 'de Olifant'. Hij liet merken dat hij net als president Desi Bouterse in het Sarnami kan zingen. Hij koos voor een van de lievelingsliedjes van Bouterse, 'ye dosti', waarin de vriendschap wordt bezongen. De politicus zei sprakeloos te zijn van de grote opkomst en geen spreekbeurt zou kunnen vervullen, zonder eerst een liedje te zingen, anders zou hij stotteren. "Ondanks de boycot van de NDP, hebben wij een grote massa op de been kunnen brengen."

Somohardjo deelde mee dat de NDP buschauffeurs in Nickerie SRD 1500 zou hebben aangeboden om niet te rijden. Aan personen werd SRD 500 gegeven om niet naar de vergadering te gaan. VHP-voorzitter Chan Santokhi bevestigde zondag in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC dat de buschauffeurs SRD 1000 zouden krijgen en de NDP zou hen SRD 1500 hebben aangeboden om niet te rijden. Ook in Saramacca en Commewijne zou volgens Somohardjo de NDP huis aan huis zijn gegaan om mensen geld te geven om niet naar de vergadering te gaan. Santokhi vulde op de radio aan dat in ressort Santo Boma NDP'ers propagandamateriaal zoals truitjes en petten van de VHP wilden opkopen.

Somohardjo die in een auto met een 'open kap' naar de vergadering ging, kwam kletsnat aan. Hij merkte op dat ondanks de regen de mensen zijn gekomen. De regering heeft volgens hem alle kwaad weggewassen. Na de proclamatie van V7 hield het op met regenen. "Na regen komt er zonneschijn. Baka orgi wan bun musu kon", stelde Somohardjo. Voor hem staat het vast dat na deze regering op 25 mei gekozen zal worden voor V7.

"De Mega Combinatie is een mini-combinatie geworden", concludeerde Somohardjo. Ze zijn van 36 zetels nu gegaan naar 24 en hebben de meerderheid niet meer. Dit komt volgens de politicus door politieke hebzucht en dictatoriaal gedrag. Door verdeel- en heerspolitiek zijn Nieuw Suriname, A-Combinatie, BEP en KTPI uit elkaar gereten. De poging tot inbraak in PL is niet gelukt, stelde Somohardjo. Hij merkte op dat Bouterse elke keer door coups aan de macht is gekomen. Als NDP niet bang zou zijn voor Amerika, Frankrijk en Nederland, zou er weer een coup gepleegd worden. In 1980 is er een militaire coup gepleegd, in 1991 telefooncoup, in 2005 kapitaal coup en in 2010 is er een parlementaire coup gepleegd volgens Somohardjo. Hij merkte op om waakzaam te zijn in de komende vier maanden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May