DOE stemt voor inkorting spreektijd
22 Jan 2015, 17:00
foto
DOE-fractieleider Carl Breeveld heeft zich het misnoegen van de oppositie op de hals gehaald door voor inkorting van de spreektijd te stemmen. (Foto: Raoul Lith)


Carl Breeveld van de DOE-fractie in het parlement heeft voor inkorting van de spreektijd tijdens de algemene beschouwingen gestemd. Het voorstel van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is met 26 stemmen aangenomen. In totaal hebben 22 leden tegen het voorstel gestemd, onder wie NDP-parlementariër Charles Pahlad en de fractie van Nieuw Suriname.

Het stemgedrag van Breeveld in deze kwestie is de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten. “De DOE-fractie heeft gestemd voor muilkorven, voor het beperken van het parlement in tijd,” zegt een ontstemde Guno Castelen van de Nieuw Front fractie aan Starnieuws.

Breeveld zelf zegt dat hij niet meewerkt aan muilkorven. “Muilkorven zie ik als het woord helemaal niet voeren. En de mogelijkheid is er om het woord te voeren.” Hij stelt dat er een voorstel is geweest en hij akkoord is gegaan met dat voorstel. Hij motiveert dat er wekenlang niet is vergaderd en dat de spreektijd als gevolg daarvan is ingekort. De DOE-fractieleider blijft erbij dat het parlement wekenlang niet heeft kunnen functioneren en dat terwijl de mensen worden betaald om aanwezig te zijn in ’s lands vergaderzaal om er te vergaderen, ze er voor kiezen afwezig te zijn. “En ik vind het gezien de omstandigheden een redelijk voorstel, dat toch bruikbaar is.”

Castelen is er niet over te spreken dat de spreektijd die tijdens een fractieleidersoverleg was overeengekomen, “tegen de afspraak in grof is teruggebracht.” De oppositionele fracties NF, VA en BEP hebben nu twee uur spreektijd en de DOE-fractie een half uur. De coalitie en coalitie-gelieerde fracties hebben in totaal drie uur. Waar Castelen vooral over valt is dat “het parlement bij de uitoefening van een van zijn basistaken – controle op het beleid van de regering en vooral het algemeen politiek beleid – wordt beperkt in spreektijd. “Je hebt voor deze dingen tijd nodig om je punt te maken.” De oppositie was met een tegenvoorstel gekomen waarbij er een uur voor elk van de drie fracties was gevraagd. Voor DOE zou nog een aangepast voorstel komen.

Het parlement is sinds november vandaag weer in vergadering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May