Minister Rusland optimistisch over economie
22 Jan 2015, 04:00
foto
Andy Rusland, minister van Financiën


De Surinaamse economie gaat het komende jaar ondanks grote uitdagingen, een groei doormaken die boven het gemiddelde zal liggen van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Dit deelde Andy Rusland, minister van Financiën, mee op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond. Rusland benadrukte dat de staatsfinanciën in orde zijn en legde uit dat de overheid maatregelen treft om de dalende inkomsten het hoofd te bieden.

De minister gaf aan dat door het hanteren van nieuwe systemen sommige posten lager zijn komen te liggen. De uitstaande rekeningen van de overheid bedragen op dit moment SRD 100 miljoen. Het leningenplafond is niet overschreden. Er is zelfs nog ruimte van 27 procent. Rusland deelde mee dat de overheid er alles aan doet om de vaste betalingen te garanderen. “We worden vaker beschuldigd van geldverspilling. Maar als de cijfers gepresenteerd worden, merkt u dat het gaat om uitsluitend de noodzakelijke uitgaven.”

Om de inkomsten te vergroten gaat de overheid in 2015 meer halen uit de belastingen. In verband hiermee zal vanaf 1 februari het Asycuda World System bij de dienst Invoerrechten en Accijnzen uitgevoerd worden. Rusland schat dat dit de overheid meer dan SRD 600 miljoen zal opbrengen. “Uitstel was voor ons niet meer acceptabel. Er waren wat zaken die aandacht nodig hadden. Wij hebben gezegd onder geen beding, 1 februari gaat Asycuda in werking".

Waddy Sowma, voorzitter van VES, schetste eerder op de avond een grauw beeld van de Surinaamse economie in 2015. De overheid zal drastisch minder verdienen door de dalende olie- en goudprijzen. Hij riep op voor voor een financieel beleid waarbij er geld gestopt moet worden in 'realistische projecten'. Rusland beaamde dat het land voor grote uitdagingen staat maar dat er al maatregelen en besluiten genomen zijn om de beloftes van de regering aan het volk na te komen.
Dat er ondanks dalende prijzen van ruwe olie en goud toch investeringen plaatsvinden en dat internationale rating bureaus goede vooruitzichten stellen, geven aan dat het economisch klimaat gunstig is in Suriname, meent Rusland. “Op dit moment kunnen wij u aangeven dat wij het als land voor wat de economische vooruitzichten betreft in vergelijking met veel andere landen er redelijk goed voor staan. De groei van onze economie zal een paar punten boven het gemiddelde van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied staan.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May