Rode Kruis krijgt US$ 60.000 voor rampenbeheersing
21 Jan 2015, 13:00
foto


De Canadese regering heeft gesloten CA$72.000, dat is ongeveer US$ 60.000 beschikbaar te stellen aan het Surinaams Rode Kruis voor rampenbeheersing. Door zware regenval en hevige rukwinden zijn diverse gemeenschappen kwetsbaar. Er wordt veel schade veroorzaakt aan huizen en bedrijven. Dit eist een zware tol van de mensen en belemmert duurzame economische groei, zegt de Canadese regering in een persbericht.

Het is de bedoeling dat het Surinaamse Rode Kruis de weerbaarheid van de gemeenschappen in de districten Para, Commewijne en Marowijne moet vergroten tegen overstromingen en harde wind. Het project Introducing Safe Houses Program to Increase Awareness in Disaster Prepared Communities in Suriname is bedoeld voor:
- het opleiden van 60 mensen uit de gemeenschap in het bouwen van veiligere huizen en het ombouwen van 100 huizen om deze te beschermen tegen overstroming en harde wind;
- het ondersteunen van het actualiseren en uittesten van rampen- en evacuatieplannen voor zes gemeenschappen;
- het ondersteunen van het ontwerpen en installeren van systemen voor vroegtijdige waarschuwing in 8 gemeenschappen; en
- het versterken van hulpverleningsteams in 20 gemeenschappen in heel Suriname voor het bieden van elementaire crisishulp ter ondersteuning bij rampen.

De Canadese premier Stephen Harper maakte de Amerika’s tot een prioriteit van het buitenlandse beleid in 2007 met de visie van een welvarender, veiliger en democratischer halfrond. Canada blijft zich inzetten voor de Regio en werkt samen met zijn partners - met inbegrip van het Surinaams Rode Kruis - aan het vergroten van de economische mogelijkheden, het versterken van veiligheid en instituten, en het opbouwen van duurzame relaties.
Het Caribisch Regionaal Programma (Caribbean Regional Programme, CRP) van Canada met een waarde van CA$600 miljoen (circa US$500 miljoen), bevordert duurzame economische groei, met inbegrip van verhoogde veiligheid, in
het Caribisch Gebied. Om de weerbaarheid binnen de regio te versterken, ondersteunt het CRP het Canadees Caribisch fonds voor de beheersing van rampenrisico’s (Canada Caribbean Disaster Risk Management Fund), dat de financier is van het project Introducing Safe Houses Program to Increase
Awareness in Disaster Prepared Communities in Suriname. Het CCDRM-Fonds is een klein slagvaardig initiatief dat ondersteuning biedt aan in het Caribisch Gebied gevestigde niet-gouvernementele organisaties, gemeenschapsgroepen en overheidsinstanties die binnen de gemeenschap werken aan het verminderen van de risico’s van natuurrampen en klimaatverandering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May