NPS-voorzitter: Putten uit kennis Pengel
21 Jan 2015, 03:00
foto
NPS-toppers leggen een krans bij het standbeeld van Johan Adolf Pengel. In leven zou de oud-voorzitter 99 jaar zijn geworden. (Foto: Raoul Lith)


“Als we kijken naar het leven en het belang van Johan Adolf Pengel voor Suriname, maar in het bijzonder voor de Nationale Partij Suriname, dan zie ik dat wij als NPS’ers bijzonder trots mogen zijn op de verworvenheden van onze ouwe leider.” Woorden van Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, bij de herdenking van de 99ste geboortedag van Pengel.

Rusland merkt op dat er toen al onder leiding van Pengel concrete acties zijn genomen tot dekolonisatie. “Wanneer we partijleiders horen claimen over rekolonisatie en dekolonisatie. Da mi mus taigi dat NPS ano tide un de bezig nanga den tori dati.” Volgens de leider van de groene partij zijn er in de periode van Pengel diverse ontwikkelingen en grote infrastructurele werken in gang gezet.“Het Academisch Ziekenhuis, het Diakonessenhuis, wegen die toen werden gebouwd. Dat zijn dingen die toen al aan de orde van de dag zijn geweest.”

Rusland blikt terug en zegt dat als er naar de ontwikkeling van de NPS wordt gekeken, er gezegd wordt dat de partij in eerste instantie werd geleid door de elite in Suriname. “Maar met de komst van Pengel is de NPS in die dagen zich daadwerkelijk gaan bezighouden met de problemen van de mofina wan.” De NPS-voorman vindt dat de jongeren van de partij deze gedachte ook hoog moeten houden. “Dat de NPS nog steeds is begaan met het lot van de mensen die het bijzonder moeilijk hebben”.

Bij het standbeeld van Pengel zijn er dinsdag kransen gelegd door het NPS-bestuur en vertegenwoordigers van de samenwerkende partijen. Pertjajah Luhur- voorzitter Paul Somohardjo zegt dat hij met de kennis die hij van Pengel heeft gehad, nog steeds kan overleven.


Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May