Cocaïne weegt uiteindelijk 430 kilogram; 3 aangehouden
20 Jan 2015, 16:05
foto
De cocaïne die werd onderschept de vorige week. (Foto: Raoul Lith)


De cocaïne die vrijdag in een graafmachine aan de Industrieweg-zuid in beslag is genomen, blijkt uiteindelijk bijkans 430 kilogram te wegen. Het gaat niet om 367 maar 373 pakken zuivere cocaïne, geen cocaïnepasta, zoals eerder meegedeeld. Er zijn drie mensen in verzekering gesteld, een Surinamer, een Nederlander die op bezoek is en een Duitser die hier woont.

Deze informatie werd vandaag tijdens een persconferentie verschaft door waarnemend procureur-generaal Roy Badjnath Panday en korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Opvallend is dat de graafmachine afkomstig is uit Nederland. De machine zou weer worden geëxporteerd naar Europa. De politiechef merkte op dat dit ongebruikelijk is. Normaal worden graafmachines geïmporteerd uit Europa en Amerika, maar ze gaan niet weer die richting op.

Badjnath Panday zei dat de operatie geleid is door het Openbaar Ministerie, waarbij verschillende diensten bijzondere inspanningen hebben gepleegd. Er is veel onderzoek aan vooraf gegaan, voordat ter plekke overgegaan is tot actie. De personen die aangehouden zijn, worden in verband gebracht met de drugs. Er is een deskundige erbij gehaald om het onderzoek zo objectief mogelijk te verrichten. Deze zaak heeft een grensoverschrijdend karakter.

Tjin Liep Shie legde uit dat de drugs niet verborgen waren in de machinekamer, zoals eerder is aangegeven, maar aan de achterzijde (contragewicht) van de graafmachine. Dit gedeelte van de graafmachine bevat doorgaans zwaar metaal en beton. Het betongedeelte is uitgehold. De cocaïne was in drie compartimenten verstopt. De binnenkant werd met lood bekleed, zodat via de röntgenscan de drugs niet ontdekt zouden worden. De politiechef merkte op dat zoiets voor het eerst is meegemaakt in Suriname. Internationaal zullen collega's op de hoogte worden gesteld van deze methode die is toegepast. Het onderzoek wordt grondig verricht, waarbij de verscheper van de machine, de ontvanger en alle andere betrokkenen verhoord worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May