Vlot verloop distributie gratis meststoffen
20 Jan 2015, 12:00
foto
Rijstboeren in Nickerie krijgen de aan hen toegewezen zakken NPK-mest.


De distributie van meststoffen die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verstrekt aan rijstboeren verloopt vlot. In Saramacca is de distributie van NPK-mest in de afgelopen twee weken afgerond. De rijstboeren in Nickerie worden vanaf gisteren, maandag, voorzien.

Op de eerste dag van de distributie bij de loods van Jiboth aan de Fredericiweg was er al een gestadige toeloop van rijstboeren. Ze kwamen met hun bonnen de aan hun toegewezen hoeveelheid meststoffen afhalen.

De meststoffen worden verstrekt binnen het akkoord dat LVV-minister Soeresh Algoe in september vorig jaar was overeengekomen met de boerenorganisaties. De lage opkoopprijs bracht de rijstboeren in grote problemen. De regering besloot daarop de kleine en middelgrote boeren een incentive van SRD 480 per hectare te geven. Ook de meststoffen waren toen toegezegd.

Meer dan 1.500 grote en kleine boeren komen in aanmerking voor de gratis meststoffen, die bedoeld zijn voor de eerste bemesting. Volgens LVV-coördinator regio West, Guido van der Kooye, bevatten de meststoffen die nu worden verstrekt meer voedingsdelen voor de bodem dan de ureum die doorgaans wordt gebruikt in de sector. NPK bevat niet alleen stikstof als ureum, maar ook fosfaat en kalium. Deze meststoffen zorgen ervoor dat uitgeputte gronden de broodnodige bestanddelen krijgen, waardoor een hogere opbrengst kan worden verkregen. Per hectare wordt 1 zak NPK verstrekt. In totaal worden meer dan 31.500 zakken gedistribueerd aan de rijstboeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May