Unasur-voorzitter steunt Suriname in ontsluiting Zuid-Amerika
19 Jan 2015, 17:00
foto
Ernesto Samper, voorzitter van Unasur en minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse krijgt de steun van de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) voor zijn plannen om Suriname via wegen en bruggen te verbinden met de rest van Zuid-Amerika. Dit deelde Ernesto Samper, secretaris-generaal van de Unasur vanmiddag mee. Samper deed ook uit de doeken dat er overeengekomen is dat er voor de verkiezingen van 25 mei een delegatie van Unasur lidlanden naar Suriname zal afreizen om technische hulp te bieden.

De nieuwe secretaris-generaal is voor een eendaags bezoek in Suriname. Hij sprak de pers toe op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza). Het is gebruikelijk dat deze functionaris op een speciale tour alle twaalf lidlanden bezoekt, deelde Buza-minister Winston Lackin, mee. Samper gaf ook aan dat de steun en advies van Suriname nodig is bij het integratieproces op verschillende niveaus. “We moeten nagaan hoe we dingen bestuurlijk op elkaar gaan afstemmen. Behalve onze geschiedenis hebben we veel met elkaar gemeen”, haalde hij aan. “Onze regio is een van de weinigen waar er vrede heerst. Wij kennen geen oorlogen en extreme religieuze tegenstellingen, zoals elders. We moeten samenwerken om dat zo te houden, de democratie te bewaren en de sociale programma's verbeteren.”

De plannen van de regering voor een brug over de Corantijnrivier en een weg naar Brazilië passen precies in het plaatje van de Unasur om alle lidlanden met elkaar te verbinden, stelde Samper. De Unasur heeft op de laatste staatshoofdenvergadering zeven projecten goedgekeurd die de integratie moeten bevorderen. Een daarvan is dat de verbinding tussen alle landen op het Zuid-Amerikaans continent een feit moet worden. De landen die nog geen verbinding hebben zijn Suriname en Guyana, licht Lackin toe. “We zijn zelf al bezig met de brug naar Guyana. De verbinding tussen Brazilië en Venezuela moet nog. De infrastructurele connectie tussen deze vier landen gaan we nu onder de paraplu van de Unasur realiseren.”

De delegatie die voor de verkiezing komt is er niet voor een politieke missie, benadrukt Samper. “We gaan niet alleen observeren, maar ook advies geven”, gaf Samper aan, die ook oud-president van Colombia is. Voor de infrastructurele werken zal een internationale werkgroep gevormd worden. Zij moet binnen een jaar aangeven hoe Suriname en Guyana te ontsluiten. Samper is vol lof over het werk dat Suriname tot nu heeft verricht in de organisatie. Van Lackin heeft de secretaris generaal de plannen meegekregen voor een permanente ‘Youth Body’ . Suriname is voorvechter van dat jongeren een officiële stem krijgen in de Unasur. Samper vertrekt morgenochtend weer.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May