Optocht afsluiting viering geboortedag Profeet Mohammed
18 Jan 2015, 20:30
foto
Moslims participeren in de 44ste SMA-optocht om de geboortedag van de heilige profeet Mohammed feestelijk af te sluiten. (Foto: Ranu Abhelakh)


In versierde auto’s met knipperende lichten en getoeter, hebben moslims zondag de herdenking van de geboortedag van de Heilige Profeet Mohammed feestelijk afgesloten. Met iets meer dan 135 auto’s hebben leden van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA) de jaarlijkse optocht door de straten van Paramaribo gereden. Tussen hen waren ook moslims van andere gemeentes en personen die speciaal zijn overgekomen uit Nederland.

Anderhalf uur voor aanvang, plakt Mohamed Rafiek Doelare zijn deelnamebewijs, aan de binnenkant van zijn voorruit. ‘Van harte gefeliciteerd met de geboorte viering van de Heilige Profeet Moehammad’, staat aan het begin van het A4tje, een SMA-felicitatietekst. Doelare rijdt elk jaar trouw mee in de optocht. “Vanaf het begin, dit is dus mijn 44ste keer.” De optocht, rijden door de straten in groepsverband, ziet hij als een deel van zijn geloofsovertuiging. “Wij willen de islam tentoonstellen, het grotere publiek vertellen over de saamhorigheid en liefde binnen ons geloof. En duidelijk maken dat islam niets te maken heeft met terrorisme, maar dat wij een vredelievend volk zijn.”

Meerijden in de stoet verloopt niet zomaar. De SMA heeft speciale regels. Deelnemers moeten volgens islamitische voorschriften gekleed zijn, bestuurders moeten hun rijbewijs overleggen en in een schone auto rijden. “Ook de versieringen zijn beperkt tot islamitische regels”, zegt SMA-secretaris Ramon Kadirbaks. Met de restricties in het achterhoofd, zijn sommige deelnemers vrij creatief te werk gaan. Naast Arabische teksten, Suriname en SMA-vlaggen, hebben zij hun voertuig gedecoreerd met ballonnen, bloemen, wandkleden en kleurrijke slingers. Door de luidsprekerboxen op verschillende auto’s zijn lofzangen en recitatie boodschappen te horen.

Even voor de optocht start, wordt de SMA-vlag gehesen bij de hoofdmoskee aan de Kankantriestraat. De maulanas Mohammed Abdul Ghuffar Bechan uit Nederland en Ahmad Nasir Siddiq uit Trinidad & Tobago helpen mee. Er volgt eerst nog een gebed geleid door Siddiq, waarna de stoet richting de SMA-begraafplaats aan de Jagernath Lachmonstraat rijdt. Als de kilometerslange stoet stilstaat, doet Bechan vanuit de auto een Doewa (smeekbede) voor de begraafplaats. De jaarlijkse optocht wordt vervolgens in vreugde voortgezet richting binnenstad om te eindigen in de SMA-hal te Livorno. Na enkele lofzangen, zitten de Moslims informeel nog bij elkaar om de 23ste dag van hun Ied Mielaadoen Nabie maand-viering, af te sluiten. De Heilige Profeet Mohammed zou 1444 jaar zijn geworden op 3 januari 2015 en volgens de Islamitische kalender 1488 jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May