Kustwacht biedt hulp aan bemanningslid Noors vrachtschip
17 Jan 2015, 03:00
foto
De patient wordt bijgestaan bij het verlaten van de boot van de Kustwacht bij de SMS-pier vannacht. (Foto: René Gompers)


De kustwacht is in twee weken twee keer uitgerukt naar open zee om mensen in nood bij te staan. De missies waren beide keren succesvol geweest. De jongste missie is vanochtend volbracht. De kustwacht heeft een bemanningslid van een Noors vrachtschip, dat onwel werd, opgehaald en in stabiele toestand afgeleverd aan de Spoed Eisende Hulp (SEH).

“De melding kwam rond 18.00 uur op vrijdag. Het vermoeden bestond dat de persoon een hartaanval heeft gehad omdat bekend is dat de hij hartproblemen heeft”, deelt kolonel Jerry Slijngard, directeur van de Kustwacht mee aan Starnieuws. “Niet lang daarna werd vanuit Noorwegen een beroep op ons gedaan voor dezelfde persoon. We zijn meteen uitgerukt, hebben de patiënt aan boord kunnen krijgen en onmiddellijk behandeld. We hebben hem in stabiele toestand aan wal gebracht.”

De patiënt is heel dankbaar en schudt de handen van de ‘crew’ voor hij van boord gaat. Gesteund door de medewerkers van de SEH begeeft hij zich naar de wachtende ambulance. “Just lie down”, zegt de bestuurder. Hij gehoorzaamt, wordt toegedekt en groet nog eens voordat de ambulance met loeiende sirene de SMS-pier verlaat.

Het is al de tweede keer in januari dat de kustwacht te maken krijgt met beroertes op de zee. “We hebben vorig jaar vier grote ‘rescue missions’ gekend waarbij we mensen uit het water hebben moeten opvissen. Al de gevallen hebben in de late uren plaatsgevonden. We geven hiermee aan dat we alert zijn en altijd klaarstaan” geeft Slijngard aan.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May