Nieuwe reisgids over Suriname verschenen
17 Jan 2015, 22:00
foto


Deze week is in de Dominicus-reeks een nieuwe reisgids over Suriname uitgebracht bij uitgeverij Gottmer. De gids is geschreven door Diederik Samwel.
Zondag overhandigt Samwel het eerste exemplaar aan minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme. Dat gebeurt tijdens de slotdag van de Vakantiebeurs in de Utrechtse Jaarbeurs, waar Suriname zoals elk jaar met een uitgebreide stand is vertegenwoordigd.


Samwel heeft zich ten doel gesteld niet alleen praktische informatie over resorts, bezienswaardigheden en binnenlandse trips op te nemen. Hij wilde proberen Suriname zo kleurrijk en verhalend mogelijk weer te geven. Zo heeft hij in de nieuwe gids tal van tori’s opgenomen. Of het nu gaat over de overeenkomsten tussen West-Afrikaanse talen en het Saramaccaans, de komst van de Surinaamse dollar of over Surinaamse voetbalinternationals die zich tijdens een trainingskamp op Curaçao tegoed doen aan eigenhandig gevangen en klaargemaakte boomkip.

De laatste Dominicus-gids verscheen in 2010. Samwel koos voor een nieuwe opzet. In de hoofdstukken is duidelijk terug te lezen dat hij langere tijd in Suriname heeft gewoond en er als journalist heeft gewerkt.
In zijn voorwoord tekent hij aan dat hij het bestaande beeld zoals dat vooral in de Nederlandse media is ontstaan, wil nuanceren. Uiteraard staat hij stil bij de recente geschiedenis, economie en politiek. In de gids is minstens zoveel ruimte gereserveerd voor de overweldigende natuur, de machtige rivieren en de vele zeldzame zoogdieren, vogels en vissen. En voor de rijke Surinaamse keuken, het fruit dat zomaar voor het grijpen aan de boom hangt en de puurheid van de lucht en het water.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May