CBvS geeft uitleg over wisselkoersbeleid
15 Jan 2015, 11:02
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) spreekt in een persbericht ten stelligste tegen dat recentelijk de wisselkoersen voor aan- en verkoop van de US dollar zijn aangepast. De bank hanteert sedert 2 januari 2011 steevast de koers van SRD 3,25 bij aankoop en SRD 3,35 bij verkoop van de US dollar. Bedrijven die in aanmerking komen voor US-dollar interventiemiddelen betalen dan ook SRD 3,35 voor 1 US dollar.

De CBvS heeft in 2012, 2013 en 2014 via de algemene banken deviezen ter beschikking gesteld tegen SRD 3,35 voor de US$ 1. De interventies beogen de monetaire stabiliteit in de economie te bevorderen en het betalingsverkeer met het buitenland soepel te houden, stelt de CBvS. Daartoe behoren ook stabiele koersen. Er is evenmin afgeweken van de vaste 10 US dollarcent bandbreedte tussen de aan- en verkoopkoers. De koersen voor de euro worden afgeleid uit de internationale kruiskoersen, en ook hier is het verschil tussen aan- en verkoopkoers naar verhouding dus vast omdat er enkel wordt omgerekend.

Tijdelijk verlaagde deviezeninkomsten
De CBvS wijst er op dat er momenteel sprake is van tijdelijk verlaagde deviezeninkomsten voor de economie, vanwege de lage internationale mineralenprijzen en aangezien enkele van de verwachte additionele inkomsten nog 'on stream' moeten komen. De monetaire autoriteiten stellen wederom interventiemiddelen beschikbaar voor bedrijven die produceren, diensten verlenen of handelen in noodzakelijke consumptie- en/ of investeringsgoederen. De banken die de aanvragen ten gunste van de bedrijven indienen, is gevraagd goed op de prioriteiten te letten en er ook voor te waken dat er niet gespeculeerd wordt met de toegewezen interventie middelen. Het gaat om het draaiende houden van productie en consumptie van de economie. Eenieder moet op een verantwoordelijke wijze omgaan met het stabilisatievraagstuk en zijn steentje bijdragen om de deviezen uit de reserves niet nodeloos aan te spreken.

De aankoop door bedrijven van de deviezen is consistent tegen de officiële verkoopkoersen, welke niet zijn gewijzigd. De CBvS spreekt zich uit tegen het aanbieden van goederen en diensten waar interventiemiddelen voor zijn ingezet tegen niet-officiële koersen. Ook prijsaankondigingen of prijswijzigingen aan het publiek brengen en die verbinden aan zogeheten wijzigingen in de officiële koersen valt zeer te betreuren. Dit brengt een nodeloze verwarring over het officiële beleid maar ook een smoke screen over de financiële bedrijfsvoering bij bedrijven, stelt de CBvS.

Geen onrust creëren
Bedrijven nemen hun kosten niet uitsluitend in vreemde valuta; een deel van de kosten wordt in SRD gemaakt. Als bedrijven prijsaanpassingen plegen, zitten daar ook omzet en winst targets achter. Dit complex plaatje opgehangen aan het wisselkoersbeleid is onjuist en onterecht, vooral als het bedrijven betreft die regelmatig over interventiedeviezen beschikken.

De CBvS zal erop aandringen dat marktparticipanten in hun berichtgeving een juiste weergave van zaken doen en geen onrust of onzekerheid uitroepen over het wisselkoersbeleid. Aangezien stabiliteit en vertrouwen in het financiële systeem broodnodig zijn voor een gezonde economie, doet de CBvS dan ook een beroep op eenieder om hieraan bij te dragen en bewust om te gaan met communicatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May