Suriname niet in 'Fiscal Transparancy Report 2014'
15 Jan 2015, 01:00
foto


Suriname is één van de vijftig landen die niet aan de minimale eisen heeft voldaan voor de fiscale transparantie beoordeling door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het land heeft geen volledig verslag uitgebracht van de financiële prestaties van een aantal belangrijke staatsbedrijven en aan de overheid gerelateerde overmakingen. Dat zegt de Amerikaanse ambassade naar aanleiding van de publicatie van de ‘Fiscal Transparancy Report 2014’.

Het verslag beoordeelt of regeringen die hulp van de Verenigde Staten krijgen, voldoen aan de minimumeisen van fiscale transparantie. Er wordt gekeken naar de volledigheid, de betrouwbaarheid en de openbare beschikbaarheid van begrotingsdocumenten. Ook de transparantie bij de contracten en vergunningsprocedures voor natuurlijke hulpbronnen wordt beoordeeld. Fiscale transparantie is een cruciaal element van effectief beheer van de overheidsfinanciën.

De uitvoerende macht in Suriname is vaak in gebreke gebleven om de hoogste controlerende instantie in het land te voorzien van voldoende informatie om een grondige controle uit te voeren. “De overheid geeft geen informatie over hoe zij contracten en vergunningen voor natuurlijke hulpbronnen toekent, noch geeft zij basisinformatie over de toegekende vergunningen,” schrijft de Amerikaanse ambassade in een persbericht. “De fiscale transparantie van Suriname zou kunnen toenemen als de transparantie en rapportage van de contracten voor natuurlijke hulpbronnen verbeteren, als er meer sterke rapportage van staatsbedrijven wordt verstrekt en als de controlefunctie wordt versterkt.”

Beoordelingen van de fiscale transparantie van de overheden die Amerikaanse hulp krijgen, zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat het geld van de Amerikaanse belastingbetaler op de juiste wijze wordt gebruikt. Ze zijn ook bedoeld om in dialoog met de overheden de fiscale prestaties te verbeteren, wat leidt tot een grotere macro-economische stabiliteit en betere ontwikkelingsresultaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May