India geeft een kredietlijn van US$ 50 miljoen aan Suriname
13 Jan 2015, 18:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn collega van Staat van Buitenlandse Zaken, Vijay Kumar Singh wisselen de getekende documenten uit. (Foto: Buza)


De Indiase regering heeft een kredietlijn van US$ 50 miljoen aan Suriname aangeboden. De mogelijkheid bestaat dat dit bedrag wordt verhoogd, indien de behoefte hiertoe wordt aangegeven door Suriname.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan welke projecten ter financiering is aangeboden aan de Indiase autoriteiten:
- Wageningen ethanol project van Staatsolie.
- Project ter versterking van de Melkcentrale Paramaribo N.V.
- Financiering pompen Wageningen
Voorts werd door de Indiase regering uit schenkingsmiddelen het project van de upgrading van het mortuarium van 's Lands hospitaal goedgekeurd ter financiering.
Daarnaast heeft Suriname additionele projecten ingediend ter financiering bij de Indiase regering uit schenkingsmiddelen. Het gaat om:
• Ondersteuning van de cassave industrie in Suriname
• Assistentie rehabilitatie moeder en kind zorg van 's Lands Hospitaal.
• Beschikbaarstelling van computers en apparatuur aan het Natin

Brede samenwerking

Het reguliere bilateraal overleg tussen Suriname en India (de 5de Joint Commission Meeting) heeft in New Delhi, India plaatsgevonden. Op 13 januari 2015 vond de ondertekening van de 'Agreed Minutes' plaats.
Tijdens dit overleg werden de volgende gebieden van samenwerking besproken:
- Handel en economische samenwerking
- Agrarische sector
- Onderwijs, capaciteitsversterking, en wetenschappelijke samenwerking
- Financiën, waaronder de afwikkeling van lopende credit Lines
- Culturele samenwerking
- Justitie en politie
- Uitwisseling van informatie omtrent diverse regionale integratie processen waaraan beide landen deelnemen
- Samenwerking op multilaterale fora

Dit overleg wordt namens Suriname voorgezeten door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijdens India door de minister van Staat van Buitenlandse Zaken, Vijay Kumar Singh. Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling, die ook deel uitmaakt van de delegatie heeft tevens werkbezoeken gebracht aan de minister van Cultuur en de Indira Gandhi Open University. Belangrijke zaken hierbij zijn het opzetten van een open universiteit, een Center of Excellence in Informatie en Communicatie Technologie en een Nationale Autoriteit die belast zal zijn met het ontwikkelen van curricula voor beroepsopleidingen gericht op de specifieke behoeften van de arbeidsmarkt.

Verder had minister Lackin een bilateraal onderhoud met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj. Bij die gelegenheid werden diverse zaken in de bilaterale relatie op politiek niveau besproken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May