Cockpitgeluidsrecorder AirAsia gevonden
13 Jan 2015, 07:00
foto
Het staartstuk is vorige week uit de zee gehaald, maar de 'black box' zat er niet in. (Foto: Reuters)


Een dag nadat duikers de vluchtdatarecorder van vlucht QZ 8501 van AirAsia uit de Javazee hebben gehaald, is het hen ook gelukt vandaag de cockpitgeluidsrecorder boven water te halen. Dat is precies 16 dagen, nadat het toestel als vermist werd opgegeven.

De twee recorders vormen samen de ‘black box’. Met deze apparaten kunnen onderzoekers achterhalen wat er mis is gegaan tijdens de vlucht. Het vliegtuig met 162 mensen aan boord verdween op 28 december tussen Surabaya, Oost-Java en Singapore. Het toestel was toen amper 42 minuten in de lucht.

Achtenveertig lichamen zijn tot nu toe teruggevonden. Verondersteld wordt dat de meeste van de slachtoffers nog in de romp zitten. Deze is volgens het zoek- en reddingsoperaties bureau gelokaliseerd op ongeveer 1,5 kilometer verwijderd van waar het staartstuk vorige week is gevonden.

De geluidsrecorder is gevonden onder een zwaar wrakstuk van een vleugel op ongeveer 30 meter diepte. Het apparaat, dat alle gesprekken tussen de piloten registreert, is meegenomen naar Jakarta. Luchtvaartexperts zullen het analyseren. De vluchtdatarecorder met daarin informatie over de snelheid waarmee het vliegtuig vloog, de hoogte en andere technische informatie, is al in de Indonesische hoofdstad.

Ofschoon de precieze oorzaak van de ramp nog niet bekend is, wordt verondersteld dat slecht weer een rol heeft gespeeld. Bij zijn laatste communicatie had de piloot toestemming gevraagd om van koers te veranderen om een storm te ontwijken. Wat intussen wel duidelijk is, is dat AirAsia geen vergunning had om op de dag van de crash op de route Surabaya-Singapore te vliegen. De vergunning voor de route is nu opgeschort.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May