Suriname gastland conferentie illegale handel Ozonlaag afbrekende stoffen
16 Sep 2010, 22:30
foto


Suriname is in de eerste week van november gastland op de conferentie voor illegale handel van Ozonlaag afbrekende stoffen. Aan deze subregionale conferentie doen mee, Brazilië, Venezuela, Frans-Guyana, Guyana en Suriname. Internationaal moet dit jaar de uitbanning van deze schadelijke stoffen een feit zijn. Op 19 december 1994 werd tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties besloten om 16 september de 'Internationale dag voor het behoud van de ozonlaag' te maken. Deze dag is gekozen omdat op 16 september 1987 het Montreal Protocol werd ondertekend. Dit is een internationaal verdrag dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen.

Surinames nationaal Ozon officer, Cedric Nelom van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), zegt dat er altijd personen en bedrijven zijn die niet meewerken aan het proces om de schadelijke stoffen te verbannen. Er wordt zelfs handel in deze stoffen gedreven. Brazilië en Venezuela waren vroeger grote producenten van deze schadelijke stoffen (chloorfluorcarbonaten), beter bekend als CFK’s.

“We hebben deze twee landen erbij omdat zij veel kennis hebben over deze stoffen, maar ook om met hen na te gaan als er nog illegale productie plaatsvindt en hoe daartegen op te treden”, zegt hij. Volgens de Ozon officer ondervinden Suriname en Guyana vooral veel last van deze illegale handel. Frans-Guyana, die behoort tot Europa, heeft veel kennis en moderne methoden die volgens Nelom gebruikt kunnen worden.

Herstel Ozonlaag
De Ozonlaag is de afgelopen jaren ernstig aangetast door de schadelijke stoffen. Er werd zelf een gat er in waargenomen dat steeds grotere vormen aannam. Met de uitbanning van schadelijke stoffen die de Ozonlaag aantasten, is een proces van herstel ingezet. Nelom zegt dat het proces zich verder ontwikkeld en het gat zich langzaam dicht. Twee jaar terug werd nog gevreesd dat alle moeite ten spijt, het gat niet te dichten zou zijn. “Nu zien we een stabiel proces en is het te verwachten dat tussen 2020 en 2025 het helend proces compleet kan zijn”, aldus Nelom.

De ozonlaag is een laag in de atmosfeer die zich tussen de 19 en 48 kilometer boven de aarde bevindt. De ozonconcentratie kan daar meer dan 10 deeltjes per miljoen zijn. Ozon ontstaat door de reactie van zuurstof met zonlicht. Dit proces vindt al miljoenen jaren plaats, maar stikstofverbindingen die natuurlijk aanwezig zijn in de atmosfeer hebben de hoeveelheid ozon stabiel weten te houden. Op de aarde zou een grote ozonconcentratie schadelijk voor de mens zijn. In de atmosfeer echter is ozon een voorwaarde voor leven op aarde. Ozon houdt namelijk de schadelijke ultraviolette straling van de zon tegen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May