Frankrijk voert veiligheid op met 10.000 troepen
12 Jan 2015, 14:00
foto
Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanvallen vorige week, zijn miljoenen mensen de straten van Parijs opgegaan. (Foto: AFP)


Frankrijk gaat 10.000 troepen extra inzetten om de veiligheid in het land op te voeren. Sinds de dodelijke aanvallen vorige week is het land in een hoge staat van paraatheid. Duizenden politieagenten zullen worden ingezet om joodse scholen te beschermen. Het is de eerste keer dat Frankrijk op dergelijke schaal manschappen inzet.

De minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, zegt dat de troepen dinsdagavond hun standplaats zullen innemen in gevoelige gebieden. Bij de aanvallen vorige week zijn zeventien mensen gedood. De eerste aanval was op het satirische tijdschrift ‘Charlie Hebdo’, waar twaalf doden vielen.

In nasleep op de aanval zijn zondag zo’n 3,7 miljoen mensen de straat opgegaan uit solidariteit met de slachtoffers. In Parijs alleen waren er 1,5 miljoen mensen op de been. Meer dan 40 wereldleiders hebben kort bij de start van de mars in Parijs gearmd meegelopen als daad van solidariteit.

'Bedreigingen blijven'
President François Hollande heeft voor vanmorgen tijdens een crisisberaad met topambtenaren de veiligheid ook opgevoerd. Minister Le Drian zei dat de inzet van extra troepen, de eerste in zijn soort, nodig was omdat “bedreigingen aanwezig blijven.” De minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazaneuve, heeft aangekondigd dat bijna 5.000 leden van de veiligheidstroepen zullen worden gestuurd naar 717 joodse scholen in Frankrijk om deze te beschermen. De versterkingen zullen in de komende twee dagen worden gezonden.

Minister-president Manuel Valls zegt dat de synagogen en moskeeën ook zullen worden beschermd. Autoriteiten vrezen dat er aanslagen zullen worden gepleegd als represaille voor de ‘Charlie Hebdo’-moorden. Valls heeft vorige week toegegeven dat er duidelijke fouten zijn gemaakt, nadat bleek dat de drie schutters die betrokken waren bij de aanslagen - Said en Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly - een geschiedenis van extremisme hadden.

De broers Kouachi stonden op Britse en Amerikaanse terrorisme lijsten. Coulibaly was eerder veroordeeld voor het beramen van de ontsnapping van een bekende militant uit de gevangenis. Coulibaly heeft Chérif Kouachi tijdens zijn gevangenisstraf ontmoet. Coulibaly en de twee broers zijn vrijdag doodgeschoten bij twee afzonderlijke belegeringen van de politie. Coulibaly had vier mensen gedood in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs. Hij wordt er ook van verdacht dat hij een politieagente een dag eerder heeft doodgeschoten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May