Vluchtdatarecorder AirAsia QZ8501 geborgen
12 Jan 2015, 11:00
foto
De vluchtdatarecorder van vlucht QZ8501 van AirAsia is uit de Javazee gehaald. (Foto: Reuters)


Indonesische duikers hebben de vluchtdatarecorder van de gecrashte AirAsia vlucht QZ8501 uit de Javazee gehaald. Volgens ambtenaren is ook de cockpit geluidsrecorder gelokaliseerd, maar zijn de duikers er niet in geslaagd deze naar boven te halen.

Vlucht QZ8501 is op 28 december met 162 mensen aan boord in de Javazee neergestort. Het toestel was opgestegen in Surabaya, Oost-Java op weg naar Singapore. Tot nog toe zijn volgens officiële cijfers 48 lichamen geborgen. Verondersteld wordt dat het merendeel van de slachtoffers nog in de romp zit, die nog niet is gevonden.

De zwarte doos bestaat uit twee delen, de vluchtdatarecorder en de cockpitgeluidsrecorder. Het eerste deel van de zwarte doos is onder het wrak van een vleugel gevonden, deelde het hoofd van de Indonesische zoek-en reddingsoperaties, Bambang Soelistyo, mee aan verslaggevers in Jakarta. Het tweede deel is gelokaliseerd, maar de duikers hebben deze nog niet bereikt.

De twee recorders zitten meestal in het achterste deel van het vliegtuig en zijn zodanig ontworpen dat ze een crash overleven. Ook zal ze in het water komen, blijven ze ongedeerd. Ze bevatten onderwater noodbakens die zogenaamde "pings" uitzenden gedurende ten minste 30 dagen.

Op basis van een eerste analyse van het wrak vermoeden de autoriteiten dat het vliegtuig waarschijnlijk is geëxplodeerd bij de landing op het water. ‘"De cabine werd onder druk gezet en voordat de druk van de cabine kon worden aangepast, explodeerde het toestel. Die explosie was in het gebied gehoord," citeert het persbureau AFP, de coördinator van de zoek-en reddingsoperaties.

Drie schepen hadden de pings in het weekend al opgevangen, maar door sterke stromingen en hoge golven konden de zoekacties niet worden voortgezet. Toen de staart van de Airbus A320-200 naar de oppervlakte werd gehaald, hadden de autoriteiten gehoopt dat de vluchtrecorder erin zat. De vluchtrecorder is vanmorgen naar boven gehaald. Intussen gaat de internationale zoektocht naar de romp en de resterende ontbrekende passagiers en de bemanning door in de Javazee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May