Uitbreiding schooluren goed bestuderen
12 Jan 2015, 08:00
foto


Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft plannen voor uitbreiding van de schooluren. Dit kwam ter sprake op de persconferentie van onderwijsbaas Ashwin Adhin. De departementsleiding vindt dat er vergeleken met andere landen heel weinig effectieve schooluren zijn. Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) én Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, zagen dit met de start van Naschoolse Opvang al aankomen.

In afzonderlijke gesprekken zeggen zij aan Starnieuws niet tegen innovaties te zijn, maar het totale plaatje moet worden bekeken. “Bij het verlengen van de schooltijden praat je over arbeidsvoorwaarden, want personeel zal langer op school blijven”, zegt Nerkust. Hoewel de departementsleiding heeft beloofd een groot congres te organiseren waarbij alle belanghebbenden worden betrokken, hoopt de Fols-president dat bij het vaststellen van de nieuwe schooltijden wordt gekeken naar hoe dit systeem in het Caribisch Gebied is aangepakt en dat de klassendeler wordt meegenomen. Ongeacht de tijd die wordt gekozen roept hij op dat rekening wordt gehouden met leerkrachten die verder willen studeren. “Er moet geen haastig besluit worden genomen om de samenleving iets door de keel te drukken”, benadrukt Nerkust.

Hoewel het Minov te alle tijden innovaties mag plegen als hij het gevoel heeft dat die leiden tot verbetering van het onderwijssysteem, vraagt Meye zich af wat de moverende redenen zijn voor het verlengen van de schooluren en of wetenschappelijk onderzoek dit heeft uitgewezen. Jaren terug toen deze kwestie al was aangekaart was volgens Meye het grote probleem dat er veel onnodige en verouderde leerstof werd aangeboden. Het Minov vindt volgens de voorzitter van het Directeurenberaad de tijd nu rijp om gestalte te geven aan verruiming van de schooluren. Ze hoopt dat alle belanghebbenden, wanneer het zover is, goed geïnformeerd worden en de gelegenheid krijgen om de pro’s en contra’s te bestuderen. Ook de leerstof moet onder de loep worden genomen. Ze complimenteert het Minov die al heel wat heeft gedaan om verouderde leerstof uit het curriculum te halen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May