Aanhoudende protesten in Haïti
11 Jan 2015, 10:00
foto
Veel demonstranten in Port-au-Prince zeggen dat ze pas zullen stoppen als president Martelly zijn ontslag indient. (Foto: AFP)


In Haïti blijft het onrustig. Demonstranten zijn weer in botsing gekomen met de politie in een protest waarin wordt opgeroepen tot het aftreden van president Michel Martelly. De mensen protesteren tegen de lang uitgestelde verkiezingen.

De politie in de hoofdstad Port-au-Prince, heeft traangas en water afgevuurd op honderden demonstranten. Haïti wordt geconfronteerd met een grote politieke crisis, waarbij mandaten van de wetgevers maandag middernacht verstrijken.
Als er geen akkoord wordt bereikt om hun termijn te verlengen, zal het land zonder een functionerende overheid komen te staan. Martelly zou dan het land moeten regeren per decreet. De oppositie beschuldigt hem van misbruik van zijn bevoegdheden.

Twee weken geleden zei Martelly dat hij een overeenkomst met het Congres had bereikt om de crisis op te lossen. Volgens de overeenkomst zouden Haïti's afgevaardigden hun functies tot en met 24 april behouden en senatoren tot 9 september.

De Haïtiaanse regering wordt al maanden geconfronteerd met protesten over de uitgestelde verkiezingen. Op 14 december heeft premier Laurent Lamothe zijn ontslag ingediend. Hij is vervangen door Evans Paul, een voormalige radio-journalist. De straatprotesten zijn onverminderd doorgegaan met hernieuwde oproepen tot het aftreden van Martelly.

De verkiezingen zouden aanvankelijk in mei 2012 gehouden moeten worden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn zelfs drie jaar te laat. De verkiezingen zijn op 26 oktober opnieuw uitgesteld, een dag voordat ze zouden worden gehouden. Het uitstel is het gevolg van een voortdurende patstelling tussen de overheid en een groep oppositionele senatoren over een kieswet.

Morgen is het ook vijf jaar geleden dat een groot deel van het Haïti in 2010 werd verwoest door een aardbeving.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May