Godsdienst borrelt over naar de politiek in India
11 Jan 2015, 17:00
foto
Ghar Wapsie-ceremonie, waarbij christenen zich bekeren tot Hindoeïsme. (Foto: Reuters)


In een kleine stad in Noord India, wordt aan Moslims voedsel en geld aangeboden om zich te bekeren tot het Hindoeïsme. Als dat niet gebeurt, worden zij volgens eigen zeggen, bedreigd. Over het hele land is de kerstvakantie voor honderden ambtenaren afgelast, die nadien publiekelijk de dag doorbrachten met het hoog aanprijzen van het beleid van premier Narendra Modi. Machtige Hindoe nationalistische leiders - sommigen nauw verbonden met de regering Modi - hebben verklaard dat het hun intentie is, dat India een volledige Hindoe natie wordt.

En Modi zelf? Hij is stil gebleven terwijl het dagelijkse politieke leven wordt overstroomd door eisen van nationalistische Hindoes te midden van een toenemende vrees onder religieuze minderheidsgroepen dat zij weggezet zullen worden.
“Wij vertelden hem dat wij ons onzeker en angstig voelen”, zegt Dominic Emmanuel, een Rooms-katholieke priester die deel uitmaakte van een delegatie van religieuze leiders die enkele dagen geleden een ontmoeting hadden met Modi. “Wij zeiden tegen hem, als er slechts twee woorden van uw kant waren premier, zouden wij ons zoveel beter voelen.”
Maar volgens Emmanuel, verwierp Modi onze vrees omdat volgens hem de media de zaak overdrijven, terwijl hij de groep ook voorhield dat het niet zijn rol is om zich met iedere issue in te laten.
Als een voornamelijk Hindoe land, dat lange tijd zijn multicultureel karakter heeft gekoesterd, telt India een aanzienlijke Moslim minderheid, een kleine christelijke gemeenschap en kleinere groepen van Sikhs, Boedhisten, Jains en Zororastrians.
Het is een land waar nauwelijks 2 procent van de bevolking kerst viert als een religieuze feestdag, maar waar die dag al jaren gereserveerd wordt door families en vrienden –ongeacht hun religie- voor eten, drinken en uitwisselen van geschenken. Het is een vrije school- en werkdag geweest zolang als men het zich kan herinneren.

Ondermijning Kerstfeest?
Dus toen een aan Modi gelieerde functionaris voorstelde dat studenten op Kerstdag moesten opdraven voor lessen in ‘Good Governance’ raakten de gemoederen direct verhit. Dat plan werd stilletjes ingetrokken, maar honderden ambtenaren hielden op 25 december over het hele land activiteiten om Modi’s beleid hoog aan te prijzen.

Volgens Emmanuel was het niet alleen een ondermijning van het kerstfeest maar ook een poging “to segregate a community and its festival”.
Onzin zegt, Tarun Vijay, een schrijver en aanhanger van de regerende Bharatiya Janata Party (BJP). Volgens hem waren de activiteiten van die dag een homage aan Atal Bihari Vajpayee, de laatste BJP premier (1998-2004) van India.

Was het de fout van Atal Bihari Vajpayee om op 25 december geboren te worden, vraagt Tarun Vijay? Is het heiligschennend van ons om zijn verjaardag op 25 december te vieren. Vijay beschuldigt sommige van Modi’s opponenten er juist van dat zij de kerst politiseren en noemt hen “hate groups”. Zij zijn de mensen die afbreuk doen aan het christendom, zegt hij.

De wrok is niet zozeer over God alleen. Het is een complexe wisselwerking van religie, politiek en dromen van de Hindoe nationalisten, die sterk zijn aangewakkerd door de eclatante verkiezingsoverwinning van Modi medio 2014.

Narendra Modi schoot het machtscentrum in op basis van beloften dat hij de Indiase economie zou ontwikkelen, de corruptie zou uitbannen en een einde zou brengen aan de incompetentie van de vorige regering.

De Hindutva agenda
Modi’s politieke carrière begon vanuit de ‘Rashtriya Swayamsevak Sangh’ (RSS), een militante Hindoe organisatie die religieuze opvoeding propageert en combineert met zelfverdedigingsoefeningen. De RSS is onderdeel van de ‘Sangh Parivar', de collectieve naam van de fundamentalistische Hindoe organisaties in India. De regerende ‘Bharatiya Janata Party’ (BJP) van Narendra Modi is de belangrijkste politieke organisatie van de ‘Sangh Parivar’. De RSS wordt al heel lang ervan beschuldigd religieuze haat te stoken tegen Moslims.

Tijdens zijn verkiezingscampagne negeerde Modi religieuze issues omdat hij, gezien de reputatie van het Hindoe nationalisme van zijn partij, de Indiase kiezers niet wilde vervreemden, maar de nationalistische kiezers hebben in grote getale op hem gestemd. Dus toen Modi gekozen werd, begonnen de Hindoe nationalistische leiders, die lange tijd in India’s politieke wildernis hadden doorgebracht, met hun pogingen om hun eigen Hindutva agenda door te drukken.
Die agenda houdt onder meer in het herschrijven van school tekstboeken en het meest extreme, de expulsie van niet-Hindoes uit India. Het gaat bij de RSS voornamelijk om moslims (ruim 14% van de bevolking) en christenen (circa 3% van de bevolking), want zij zijn belijders van godsdiensten, die buiten India zijn ontstaan. In hoeverre Modi deze agenda ondersteunt is onduidelijk, feit is dat hij wel sympathie heeft voor bepaalde delen ervan.

In oktober vorig jaar verbaasde Modi een ieder door in een toespraak tot medici te suggereren dat delen van de moderne geneeskunst naar het oude India getraceerd kunnen worden waarbij hij opmerkte dat Lord Ganesh, de Hindoe God met het olifantenhoofd maar met het lichaam van een mens, het bewijs is dat de plastische chirurgie in India is begonnen.

Vrees
De moslims hebben al heel lang een vrees voor Modi, zij herinneren zich 2002 toen in Gujarat, waar Modi de eerste minister was, godsdienstige rellen uitbraken waarbij minstens 1000 doden vielen. Moslim leiders en mensenrechten groepen hebben Modi er altijd van beschuldigd weinig te hebben gedaan om het geweld te stoppen. Hoewel, het India’s Hooggerechtshof heeft echter bepaald dat er geen bewijzen zijn gevonden om Modi te vervolgen.
In haar buitenlands beleid heeft de Republiek India altijd ondersteuning gegeven aan de Palestijnse kwestie. De regering Modi heeft nu laten doorschemeren hiervan te zullen afwijken. Voor de moslims is dit weer een indicatie van de anti- Islam attitude van Narendra Modi. De moslims vertrouwen hem niet, al doet hij zich nu tolerant en zachtaardig voor. In een Indiaas gezegde wordt dat weergegeven als 'andar se bare zaalim baahar se bare bhole'.

‘Homecomings of Ghar Wapsi’
In de eerste maanden van Modi's premierschap was er zelden sprake van een binnendringing van de godsdienst in de politiek.
Maar begin december voerden rechtse Hindoegroepen die banden hebben met BJP een serie van ceremonies uit om Christenen en Moslims te bekeren tot het Hindoeisme. Deze ceremonies worden 'Homecomings' genoemd en door de organisatoren wordt gezegd dat zij mensen aan het (her)bekeren zijn wier voorouders Hindoe zijn geweest.

Sommige moslims verklaarden later dat zij geld hebben gekregen voor de bekering en bij weigering zijn bedreigd met geweld. Spoedig sloegen deze religieuze issues over naar het parlement en belemmerden de behandeling van belangrijke economische wetgevingsproducten. Velen die Modi’s economische agenda steunden zijn nu terughoudend aan het worden omdat zij bevreesd zijn dat jobs en ontwikkeling opzij gedrukt gaan worden door de eisen van het rechtse Hindoeïsme.

In de ‘Hindustan Times’ van 5 januari 2015 schrijft de bekende columnist, Vir Sanghvi, dat Modi een keuze zal moeten maken. Hij zal of zijn lot moeten verbinden aan de fundamentalistische Hindoes en “push India back to the medieval era” of hij zal moeten kiezen voor de tolerante en liberale Hindoes die voor hem hebben gestemd vanwege zijn issues van 'good governance, growth and strong leadership'.

Het zal niet makkelijk zijn, waarschuwt Sanghvi. Maar geen enkele premier of regeringsleider 'can walk a tightrope forever'.


Vertaling en bewerking
Rudie Alihusain
Bron: The Jakarta Post
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May