Archieven Henck Arron binnenkort openbaar
10 Jan 2015, 11:00
foto
Weduwe Netty Arron-Leeuwin (M) overhandigt de archieven van Henck Arron aan nationale archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamad, terwijl auteur Peter Meel toekijkt. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Nationaal Archief Suriname (NAS) stelt begin februari de archieven van wijlen Henck Arron openbaar voor het publiek. Weduwe Antoinette (Netty) Arron-Leeuwin heeft deze vrijdagavond symbolisch in een doos overhandigd aan nationale archivaris Rita Tjin Fooh-Hardjomohamad. “Ik hoop van harte dat deze politieke nalatenschap een steentje mag bijdragen aan de informatie over het reilen en zeilen van onze natie”, zei ze na de overhandiging.

De collectie bestaat uit onder andere uit brieven, notulen, verklaringen, documenten, notities, rapporten en beeldmateriaal (foto’s en video’s). “Het is voor de Surinaamse natie ter beschikking”, zei Arron-Leeuwin “Het afgestane archiefmateriaal beslaat een periode van iets voor 1975 tot aan Arron zijn overlijden in 2000”, zegt Tjin Fooh aan Starnieuws. Er liggen ook persoonlijke brieven ertussen, die het NAS vooralsnog niet zal openbaren. Het overige materiaal wordt momenteel verder geïnventariseerd. “Het is een hele grote aanwinst voor Suriname en het Nationaal Archief. Veel studenten zijn op zoek naar informatie over de periode in de jaren tachtig. Zijn informatie rond het Topberaad en de militaire periode".

Voorafgaande aan de overhandiging vond de boekpresentatie Man van het Moment, een politieke biografie van Henck Arron door auteur Peter Meel plaats. Arron-Leeuwin rekent erop dat het archiefmateriaal en de biografie zullen bijdragen om Henck Arron zijn politiek denken en handelen beter te begrijpen en hopelijk waarderen. “Vooral tegen de achtergrond van het Suriname van toen.” Haar uitspraak dat het verkrijgen van de staatkundige onafhankelijkheid altijd in Surinames historie een gedenkwaardig feit zal blijven, oogstte luid applaus van de aanwezigen. Volgens haar is het ook passend om Henck Arron dan te gedenken. “Hiermee geven wij symbolisch uiting aan een verlangen om een bredere grani, eer en waardering te schenken aan allen die ooit bouwstenen hebben aangedragen ter verwezenlijking van ons op waardige wijze verkregen staatkundige srefidensi.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May