Chiragally tegen voorgestelde tariefsverhoging stroom
10 Jan 2015, 08:00
foto


Ex-waarnemend directeur van de Energiebedrijven Suriname nv (EBS), Oemar Chiragally, vindt dat bij de huidige brandstofprijs van US$ 45 per vat, er geen reden is een hoger stroomtarief door te voeren. Hij geeft aan dat hij in 2009 aan de toenmalige president van de Republiek Suriname, tariefvoorstellen heeft gestuurd, waarin een brandstofprijs van US$ 80 per vat, was opgenomen.

Hij zegt dat er in 2009 een koerswijziging plaatsvond van SRD2,80 voor 1 US$. Het voorstel was toen een tariefsverhoging van 34% (commercieel en industrieel) en 44% voor huishoudens. Nu in 2015, bij een koers van SRD3.35 per US$ 1, is er sprake van dat er een tariefsverhoging van 450% wordt doorgevoerd. Dit terwijl volgens hem de salarissen van NV EBS personeel de afgelopen 5 jaren niet zijn toegenomen met 450%. Verder is de aanschafprijs van de generatoren ook niet toegenomen, meent hij. De generatoren kosten $1 miljoen per MW.

“Elke verhoging op de voorgenoemde tarieven is een aanslag op de schaarse budgetten van bedrijven/organisaties. Ook voor de huishoudens zal deze aanpassing een extra belasting betekenen”, benadrukt Chiragally. De SRD 750 miljoen subsidie die door de huidige leiding van de NV EBS wordt genoemd, kan volgens hem in de bedrijfsvoering van de EBS niet eens geabsorbeerd worden.

Chiragally zegt te vermoeden dat grote delen van deze extra inkomsten “geïnvesteerd” zullen worden in gebieden waarbij controle haast onmogelijk is, onder andere in het binnenland. Hij roept de bevolking op alert te blijven en te protesteren tegen de verhoging en stelt voor de in 2009 voorgestelde tariefaanpassing door te voeren.
pdf-icon.gif 2009-Tariefsvoorstellen-NV_EBS.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May