Surinamers sympathiseren met Fransen
09 Jan 2015, 16:00
foto


De Franse ambassade in Paramaribo heeft veel Surinaamse reacties van sympathie binnengekregen. “Wij hebben van individuelen, autoriteiten en andere groepen, berichten van medeleven ontvangen voor personen in Frankrijk”, zegt ambassadeur Michel Prom aan Starnieuws. Bezorgdheden over de democratie, vrijheid van meningsuiting, veroordelingen van het terrorisme en uitingen van solidariteit, vat Prom de reacties samen.

De ambassadeur is de Surinaamse autoriteiten dankbaar voor de geboden veiligheidsmaatregelen sinds de aanslag afgelopen woensdag. Na zulke aanslagen, die onze waarden en principes bedreigen, moeten wij extra alert zijn. “Ook al voelen wij ons vooral in Suriname veilig.”
Wij hebben geen lessen mee te geven aan geen enkel medium, benadrukt Prom. “De tragische gebeurtenis herinnert ons allen, eraan dat de vrijheid om je te uiten van onschatbare waarde is.” Volgens hem hebben het Franse volk en de burgers die wereldwijd spontaan de straten zijn opgegaan, ook de politieke partijen unaniem en religieuze leiders duidelijk gezegd dat deze vrijheid niet mag worden betwijfeld.

Prom geeft verder aan dat de Franse mediahuizen, ongeacht hun eigen opvattingen, intussen hun hulp hebben aangeboden aan het weekblad Charlie Hebdo. De volgende publicatie van het weekblad komende woensdag, is daardoor verzekerd. Het weekblad heeft intussen laten weten dat de oplage juist wordt vergroot en een miljoen exemplaren zullen worden gedrukt. Voor vele Fransen, is Charlie Hebdo een deel van hun leven, sinds hun studententijd. De journalisten, tekenaars en analisten zijn bekend vanaf de jaren zestig, zegt Prom. “Zoals president Hollande heeft gezegd: hun brutaliteit en onafhankelijkheid hebben generaties en generaties binnen het Franse volk beïnvloed.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May