Frankrijk in de ban van terroristische aanvallen
09 Jan 2015, 13:00
foto
De Franse politiediensten hebben de drukkerij waar de twee verdachte broers Kouachi zich hebben verschanst, omsingeld. (Foto: AFP)


In Frankrijk zijn in de nasleep van het bloedbad bij het satirisch tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ woensdag, twee gijzelingen aan de gang in het noorden van Parijs. De twee verdachten van de moordaanslag, de gebroeders Said en Cherif Kouachi, zouden zich hebben verschanst in een drukkerij in de gemeente Dammartin-en-Goële. Volgens de politie hebben ze 1 gijzelaar.

Bij de andere gijzeling, in een joodse supermarkt in Porte de Vincennes, zouden zes personen waaronder vrouwen en kinderen worden vastgehouden. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft intussen ontkend dat er doden zijn gevallen bij de gijzeling in de supermarkt. De politie is in grote getale aanwezig en heeft de omgeving hermetisch afgesloten. Een persoon zou zwaargewond zijn.
De gijzelnemer Amedy Coulibaly in de supermarkt, is dezelfde verdachte die gisteren in Montrouge heeft geschoten. Daarbij is een agente gedood.

De gijzelnemer en Chérif Kouachi, één van de broers van de aanslag op’ Charlie Hebdo’, kennen elkaar uit een terreurgroep. Ze waren beiden volgelingen van Djamel Beghal die is veroordeeld voor terrorisme, meldt Le Monde vandaag.
In de omgeving van de gijzeling in Parijs zijn alle scholen gesloten en moet iedereen binnen blijven. Ook een synagoge is ontruimd. Volgens verschillende bronnen heeft de gijzelnemer Amedy Coulibaly gevraagd om de vrijlating van de broers Kouachi. Hij eist dat de politie zijn operatie in Dammartin-en-Goële stopt en de broers laat gaan. Doet de politie dat niet, dan zal hij zijn gijzelaars doden.

De politie in Parijs heeft alle joodse winkels in de stad het bevel gegeven om de deuren te sluiten. De 32-jarige Coulibaly zou, net als de broers Kouachi, deel uitmaken van de jihadistische groepering van 'Buttes-Chaumont'. Coulibaly werd in december 2013 veroordeeld tot vijf jaar gevangenis wegens betrokkenheid bij de ontsnapping van de islamist Smaïn Aït-Belkacem. Die laatste, een gekend lid van de Gewapende Islamitische Groep, kreeg in 2002 levenslang voor de aanslag op het Parijse metrostation Musée d'Orsay in oktober 1995.

De vrouw die wordt gezocht, is de 26-jarige Hayat Boumedienne, de ex-vriendin van Coulibaly. Ze woonden samen in 2010, toen Coulibaly werd aangehouden door de politie. Ook begin 2014 zouden ze nog samengewoond hebben, schrijft Le Monde. Volgens de politiechef zijn de verdachten "mogelijk gewapend en gevaarlijk". Aan de klopjacht op de verdachte broers nemen duizenden agenten deel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May