De schaamte voorbij de PVV?
22 Feb 2010, 00:03
foto


Het Nederlandse kabinet van Balkenende is gevallen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in volle gang. Op 3 maart worden nieuwe raadsleden gekozen in de ruim 430 gemeenten van Nederland. Ruim twee maanden later zullen waarschijnlijk landelijke verkiezingen volgen.
Vijfendertig jaar geleden waren de verkiezingen nog gezellige evenementen. In 1974 deden Surinamers voor het eerst mee met eigen politieke partijen. Soms hadden ze wel problemen met de naamgeving. De Surinamer Percy Robles schreef de Amsterdamse Actie Partij in. De ambtenaren konden hartelijk lachen om de afkorting (AAP), maar toen vier jaar leden Surinamers de partij met de naam Keer Uw Toekomst wilden inschrijven, mocht dat niet omdat de afkorting (K.U.T.) aanstootgevend was.

Dat waren andere tijden.
De uitslag van de nieuwe verkiezingen in 2010 kan een belangrijke sfeerverandering teweeg brengen in dit land. De reden daarvoor is de opkomst van de extreem rechtse PVV.

Er is een fundamenteel verschil tussen de PVV en andere rechtse partijen. Haar leider Geert Wilders creëert een sfeer van intimidatie met zijn extremistische uitspraken. Enkele uitspraken kun u vinden op http://www.nieuwsfeit.nl/content/view/5912/113/. Daar kunt u onder meer lezen:
“Stuur de moslims die problemen veroorzaken het land uit, met familie en al.” - Geert Wilders, HP/De Tijd, 12 december 2007
“Onze cultuur een betere is dan die van veel immigranten.” - Geert Wilders, HP/De Tijd, 12 december 2007
“Iedere niet-westerse allochtoon moet een assimilatiecontract tekenen. Daarin staat precies wat je wel en niet mag doen. Als je daar niet aan voldoet, moet je het land verlaten.” - Geert Wilders, Volkskrant 7 oktober 2006
“Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan.” - Geert Wilders, Volkskrant, 9 oktober 2004

Als je zijn uitspraken tot overheidsbeleid zou maken, dan zou dat o.a. kunnen betekenen dat ik een assimilatiecontract moet tekenen waarin mij verteld zal worden wat ik wel of niet mag doen, anders moet ik het land verlaten. Als mijn broer problemen veroorzaakt – bijvoorbeeld op zijn werk ruzie krijgt met zijn blanke baas – dan kunnen ik en mijn kinderen het land worden uitgezet.

Jaren geleden zou ik dit soort zaken niet serieus nemen. Intussen kun een moslimsvrouw nu in België een boete van 50 euro krijgen als zij een boerka draagt als uiting van haar recht op vrije kledingkeuze.
In Frankrijk is de overheid zo ver dat ze die maatregelen wil nemen. In Nederland is de discussie volop aan de gang.
Individuele vrijheid wordt in West Europa steeds een schaars goed.
Vroeger zou een groot gedeelte van Nederlanders zich schamen voor extreem rechtse ideeën, vooral vanwege de ervaring met de Joodse holocaust. Die schaamte lijkt steeds minder en minder te worden.

Ik maak me zorgen over de invloed van de PVV en de opkomst van extreem rechts op het dagelijks leven in Nederland. Stel dat de leraar van je kinderen een PVV’er is; zal hij of zij je kinderen gelijkwaardig behandelen met Nederlandse kinderen. Waarom zou hij dat doen, als hij overtuigd is van de superioriteit van blanken en de minderwaardigheid van donkergekleurde mensen?
Als een politieagent je aanhoudt die het gedachtegoed van de PVV deelt. Zal hij je eerlijk behandelen of moet je bedacht zijn op moeilijke situaties. Als je solliciteert bij een bedrijf waar een PVV’er de selectie van kandidaten zal doen. Zal hij Surinaamse sollicitanten dezelfde behandeling geven als blanken?
Zullen deze mensen in de uitoefening van hun beroep een scheiding weten te maken tussen hun politieke opvattingen en hun professioneel handelen? Waarom zouden ze?

Sandew Hira
Reacties: sandew.hira@amcon.nl
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May